Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Για το πραξικόπημα του Κιέβου ξοδεύτηκαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια



Ο βοηθός του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε θέματα της Ευρώπης και της Ευρασίας Βικτώρια Νούλαντ στη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό CNN παραδέχτηκε ότι η Ουάσινγκτον χρηματοδότησε τις πολιτικές διαδικασίες στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ξόδεψαν $5 δις για την ανάπτυξη της δημοκρατίας στην Ουκρανία, η Νούλαντ είπε: "Οι ΗΠΑ επένδυσαν περίπου $5 δις στην Ουκρανία από το 1991, από τότε που έγινε πάλι ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για τη στήριξη των θελήσεων του ουκρανικού λαού που ζήτησε να έχει μια δυνατή δημοκρατική κυβέρνηση η οποία να εκπροσωπεί τα συμφέροντά του ".

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι αυτά τα λεφτά που οι Αμερικανοί ξόδεψαν για τη διοργάνωση του ένοπλου κρατικού πραξικοπήματος στο Κίεβο.

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν σήμερα στο Κίεβο συζητάει με τοπικές αρχές την κατάσταση στα ανατολικά τη χώρας, τα θέματα της αποκέντρωσης και της συνταγματικής μεταρρύθμισης, καθώς και της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Οι ειδικοί όμως, ερωτηθέντες από το πρακτορείο RIA NOVOSTI, θεωρούν ότι ο στόχος της επίσκεψης του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ είναι να καταλάβει αν οι ΗΠΑ μπορούν να φύγουν από την Ουκρανία χωρίς να γελοιοποιηθούν.

Έτσι, παραδείγματος χάριν, θεωρεί ο Πρόεδρος του ουκρανικού Κέντρου Συστηματικής Ανάλυσης και Πρόγνωσης Ροστισλάβ Ίσσενκο: "Νομίζω ότι ο Μπάιντεν τώρα πήγε στην Ουκρανία για να καταλάβει αν οι ΗΠΑ μπορούν να φύγουν από εκεί χωρίς να γελοιοποιηθούν. Δηλαδή κατά πόσον τώρα η εξουσία του Κιέβου είναι ικανή να εκπληρώσει όχι την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ, αλλά απλώς να καλύψουν την αποχώρηση ", είπε.

Όπως δήλωσε ο ειδικός, ήδη είναι κατανοητό τώρα ότι οι αρχές του Κιέβου δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη. "Επίσης είναι κατανοητό ότι οι αρχές δεν είναι σε θέση να καταπιέσουν την εξέγερση στις νοτιοανατολικές περιοχές, μάλλον οι νοτιοανατολικές περιοχές θα καταπιέσουν το Κίεβο ", πρόσθεσε ο Ίσσενκο.