Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Στρατιωτικοί επιστήμονες παρασκεύασαν νέο καύσιμο ντίζελ για τον Πολικό Κύκλο και την Αρκτική



Στρατιωτικοί επιστήμονες παρασκεύασαν νέο καύσιμο ντίζελ για χρήση υπό τις συνθήκες του Πολικού Κύκλου και της Αρκτικής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ επικαλούμενο τον προϊστάμενο του επιστημονικού-ερευνητικού ινστιτούτου Chimmotology του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Βλαντίμιρ Σερεντά.

«Ανάμεσα στους στόχους μας στην παρούσα φάση είναι η παρασκευή καυσίμου που θα χρησιμοποιείται με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Εκπονήσαμε μια τέτοια συνταγή καυσίμου που μπορεί να χρησιμοποιείται, όπως επιβεβαιώθηκε και από πειράματα, υπό συνθήκες του Πολικού Κύκλου και της Αρκτικής με θερμοκρασίες τάξης μείον 65 βαθμών Κελσίου», δήλωσε ο κ. Σερεντά. Σύμφωνα με όσα είπε, το νέο καύσιμο ήδη δοκιμάστηκε σε συνθήκες εργαστηρίου και τώρα ολοκληρώνονται οι δοκιμές σε φυσικούς χώρους. «Δε θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με εκκίνηση της μηχανής με μείον 65», τόνισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου.

Πέραν αυτού, για τις συνθήκες της Αρκτικής παρασκευάστηκαν ειδικά λάδια. «Τώρα υφίστανται πειράματα και δοκιμές. Τα λάδια αυτά θα χρησιμοποιηθούν στους αρκτικούς σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων από τον επόμενο χρόνο», ανέφερε ο κ. Σερεντά.

Σύμφωνα με όσα είπε, το Ινστιτούτο ελέγχει όλα τα καύσιμα και λάδια, που προμηθεύεται ο στρατός και εγκρίνει τη χρήση τους στον στρατιωτικό εξοπλισμό μόνο μετά τη διεξαγωγή ολόκληρου φάσματος δοκιμών.

Το Ινστιτούτο Chimmotology ιδρύθηκε το 1946 ????. Πρόκειται για έναν μοναδικό φορέα που έχει εκπονήσει πλήρη προγράμματα δοκιμών του καυσίμου κινητήρων, συμπεριλαμβανομένων και των αεριωθουμένων, των λαδιών και άλλων προϊόντων πετρελαίου στη Ρωσία. Ομοιότυπα ερευνητικά ιδρύματα υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και τη Γαλλία.