Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ρωσία: Η «ήρεμη δύναμη» της διεθνούς πολιτικής



Τον θετικό -ως επί το πλείστον- απολογισμό της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής μέσα στο 2013, παρουσίασε ο Σεργκέι Λαβρόφ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα με τις παρεμβάσεις της στα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα, επισφράγισε τον ρόλο της ως παγκόσμια δύναμη.
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2013. Η RBTH παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία της ομιλίας του.

Για την κρίση στη Συρία

Ο Σ.Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη – 2», θα προωθήσει την έναρξη του ενδοσυριακού διαλόγου. «Θα πάμε στη διάσκεψη της Γενεύης και θα προωθήσουμε τη δική μας γραμμή, για να ξεκινήσει χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις ο άμεσος διάλογος μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών», είπε. Ο υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι είναι προς το συμφέρον όλων, ο ενδοσυριακός διάλογος να γίνει χωρίς αποκλεισμούς. Εκτός από τον Εθνικό Συνασπισμό, που αποτελεί μόνο ένα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης που δρουν εντός της Συρίας, τόνισε.

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ σε μια σειρά από βασικούς τομείς της διεθνούς πολιτικής, έφερε καρπούς. Κάτι που, κατά τον ίδιο, επιβεβαιώνει τις σημαντικές δυνατότητες των διμερών σχέσεων. «Από την πλευρά μας, είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη σχέσεων με τις ΗΠΑ, στον βαθμό βέβαια που θα ήταν έτοιμη να προχωρήσει και η Ουάσιγκτον, λαμβάνοντας υπόψη πάντως τα αμοιβαία συμφέροντα των δύο κρατών, την αρχή της ισοτιμίας και την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις», δήλωσε. Πρόσθεσε δε, ότι στις σχέσεις των δύο χωρών υπάρχουν ακόμα κάποιες «εντάσεις», όπως είναι το θέμα της ανάπτυξης του παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και η προσπάθεια της εφαρμογής αμερικανικών νόμων για τους ρώσους υπηκόους και εταιρείες, εκτός της επικράτειας των ΗΠΑ.

Για το Ιράν

Ο Σ.Λαβρόφ επεσήμανε ότι η επιτυχία στη ρύθμιση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος δεν είναι εγγυημένη, αλλά η Ρωσία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις που θα διασφαλίσουν την περιφερειακή ασφάλεια, περιλαμβανομένης της ασφάλειας του Ισραήλ. «Μαζί με τους εταίρους μας στην Ομάδα «5+1» και με το Ιράν, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια τελική και ολοκληρωμένη λύση, που θα εξασφαλίσει το αναφαίρετο δικαίωμα του Ιράν στην ανάπτυξη ενός ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) και στη βάση της εγγύησης της ασφάλειας για όλες τις χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένου του Ισραήλ», είπε.

Για την κατάσταση την Ουκρανία

Η Μόσχα, είπε, είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιτιθέμενων πλευρών στην Ουκρανία, μόνο αν της ζητηθεί να το πράξει. Αλλά κανένα τέτοιο αίτημα δεν έχουμε λάβει, διευκρίνισε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εσωτερικά προβλήματα της κάθε χώρας -το ίδιο ισχύει και για την Ουκρανία- θα πρέπει να λύνονται μέσω διαλόγου, στη βάση του Δικαίου και του Συνταγματικού πλαισίου, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση», δήλωσε.

Για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

Ο ρώσος ΥΠΕΞ θεωρεί, ότι η επανέναρξη των εξαμερών συνομιλιών για το ζήτημα της Β.Κορέας, μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας, στην οποία επικεφαλής είναι η Ρωσία. «Οταν ακόμα οι εξαμερείς συνομιλίες διεξάγονταν πιο ενεργά, είχαμε δημιουργήσει αρκετές ομάδες εργασίας. Η Ρωσία προεδρεύει στην ομάδα εργασίας για την επεξεργασία των αρχών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία», σημείωσε, και υπογράμμισε ότι τώρα αξίζει να «χρησιμοποιηθεί αυτή η ομάδα για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και να ενδυναμωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη». Και, αφού τόνισε ότι «η εμφάνιση νέων στρατιωτικών πυρηνικών δυνάμεων, δεν είναι αποδεκτή», κατέληξε: «Υπολογίζουμε στην ταχεία επανάληψη αυτών των συνομιλιών».

Για τις σχέσεις με την Ιαπωνία

Ο κ.Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων για τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας-Ιαπωνίας, θα διεξαχθεί στο Τόκιο άμεσα. «Μετά από μερικές εβδομάδες στο Τόκιο, θα πρέπει να έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διαβουλεύσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου, με τη συμφωνία των δύο πλευρών, θα εξεταστούν οι ιστορικές πτυχές αυτού του προβλήματος. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο εκκίνησης για οποιεσδήποτε ουσιαστικές συζητήσεις», είπε. Ο ίδιος τόνισε ότι η αναγνώριση των αποτελεσμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έχουν καθοριστεί στον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του ζητήματος. Λύση που θα πρέπει να είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. «Θα προετοιμαστούμε προσεκτικά και θα κινηθούμε υπομονετικά προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Για τη Λατινική Αμερική
Ο Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον, οι χώρες της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) μπορεί να αποτελέσουν μια περιοχή, στην οποία δεν θα απαιτείται βίζα για τους ρώσους πολίτες. «Είμαι βέβαιος ότι στο άμεσο μέλλον, το έδαφος των χωρών της CELAC, μπορεί κάλλιστα να είναι μια ζώνη ελεύθερη από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους ρώσους πολίτες», είπε. Υπενθύμισε επίσης, ότι η Ρωσία ολοκλήρωσε πρόσφατα τη συμφωνία με την Παραγουάη για ταξίδια χωρίς βίζα. Είναι η ενδέκατη χώρα της Λατινικής Αμερικής, για την οποία λειτουργεί το καθεστώς χωρίς βίζα, πρόσθεσε.
Στο άρθρο χρησιμοποιήθηκε υλικό από το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.