Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κύριλλος: Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης σκλαβώνουν την βούληση



O Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσικών Κύριλλος αποκάλεσε την υπερβολική αφοσίωση στα δίκτυα της κοινωνικής δικτύωσης φυγή στο "βασίλειο των στραβών καθρεφτών ".

"Είναι η σκλαβιά της συνείδησης και της βούλησης. Οι άνθρωποι μέρες ολόκληρες κάθονται στην οθόνη του υπολογιστή ή στο tablet και βυθίζονται στην πραγματικότητα αυτή. Αναπτύσσονται εικονικές ερωτικές σχέσεις, εικονικές τραγωδίες, εικονικές συγκρούσεις. Βυθιζόμαστε στο βασίλειο των στραβών καθρεφτών ", χαρακτήρισε μεταφορικά την κατάσταση ο Πατριάρχης στην συνέντευξη που έδωσε στον τηλεπαρουσιαστή Ντμίτρι Κισελέφ την οποία προέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός "Ρωσία".

Ο Προκαθήμενος της εκκλησίας θεωρεί ότι στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για "πνευματική κρίση των ανθρώπων ".

"Σ’ αυτούς του στραβούς καθρέφτες αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα, αντικατοπτριζόμαστε εμείς οι ίδιοι, για το λόγο αυτό με μία έννοια το Διαδίκτυο είναι η εικόνα, η αντανάκλαση του εσωτερικού πνευματικού κόσμου της ανθρωπότητας. Και είναι το αντικείμενο για σκέψη, πρώτα από όλα, ίσως για την Εκκλησία η οποία φέρει ευθύνη για την πνευματική κατάσταση των ανθρώπων ", παραδέχτηκε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο επικεφαλής της Εκκλησίας θεωρεί ότι οι άνθρωποι πάσχουν από μοναξιά μόνο εφόσον δεν βλέπουν εκείνους που μπορούν να φροντίσουν.

"Η μοναξιά εμφανίζεται τότε όταν ο άνθρωπος δεν έχει τι να αγαπήσει. Εάν εμφανίζεται η αγάπη, εξαφανίζεται η μοναξιά. Δηλαδή τι σημαίνει η έλλειψη αγάπης; Είναι έλλειψη άλλου ανθρώπου στον οποίο θα μπορούσες να παραδώσεις το εσωτερικό σου αίσθημα, τη φροντίδα σου, την προσοχή σου, ίσως και την αγάπη σου. Τα πάντα πηγάζουν από τον ατομικισμό μας, από τον εγωισμό ", είπε ο Πατριάρχης.

"Η έξοδος από την κατάσταση αυτή είναι πολύ απλή, πρέπει να κοιτάμε πιο προσεκτικά πολλούς ανθρώπους γύρω μας που χρειάζονται τη φροντίδα μας, την προσοχή μας ", θεωρεί ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο ίδιος τα Χριστούγεννα και το Πάσχα πηγαίνει σε ηλικιωμένους, μονάχους, άστεγους και ανάπηρους. "Από εκεί βγαίνω άλλος άνθρωπος. Αισθάνομαι ότι η ψυχή μου ξαλαφρώνει. Είναι σχεδόν το ίδιο συναίσθημα που έρχεται στη ψυχή μετά τη λειτουργία ", είπε ο Πατριάρχης.