Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Αυστηρή ποινή για την παράνομη υλοτομία και το κυνήγι απειλούμενων ειδών



Ο πρόεδρος έδωσε εντολή στους επικεφαλής των αρχών Δικαιοσύνης να του υποβάλουν προτάσεις για την επιβολή αυστηρότερης ποινής για την παράνομη υλοτόμηση και το κυνήγι των απειλούμενων ζώων, που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Η Γενική Εισαγγελέα, η Ανακριτική Επιτροπή, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της εργασίας καταπολέμησης της παράνομης υλοτόμησης και του κυνηγίου των ζώων, που περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο. Πρέπει να μελετηθεί η σκοπιμότητα επιβολής αυστηρότερης αστικής και ποινικής ποινής για τη διάπραξη αδικημάτων στον τομέα υλοτόμησης και κυνηγίου απειλούμενων ζώων», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση Τύπου, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Επίσης ο πρόεδρος έδωσε εντολή στους επικεφαλής των προαναφερθέντων υπουργείων και υπηρεσιών, να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιληφθούν ανάμεσα στα οικονομικά αδικήματα το Παράνομο Κυνήγι (άρθρο 258), η Παράνομη Προμήθεια και Διακίνηση Ιδιαίτερα Απειλούμενων Άγριων Ζώων και Βιολογικών Υδάτινών Πόρων (άρθρο 258.1), η Παράνομη Υλοτόμηση σε Δενδρόφυτες Περιοχές (άρθρο 260). Η έκθεση με τα αποτελέσματα των εργασιών αυτών πρέπει να έχει υποβληθεί στον πρόεδρο ως την 1η Φεβρουαρίου του 2014. Πέραν αυτού, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε στον Γενικό Εισαγγελέα Γιούρι Τσάικα να ελέγξει κατά πόσο εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους οι εταιρείες που πραγματοποιούν επενδυτικά σχέδια στον τομέα ξυλείας στις περιοχές Πριμόριε και Χαμπάροφσκ. Η έκθεση πρέπει να είναι έτοιμη ως την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

Στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία ανατέθηκε να πραγματοποιήσει έλεγχο της νομιμότητας και της βασιμότητας της επιστροφής του φόρου προστιθεμένης αξίας στις εταιρείες ξυλείας που δραστηριοποιούνται στις περιοχές Πριμόριε και Χαμπάροφσκ εξάγοντας τα προϊόντα τους. Πέραν αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να υποβάλει προτάσεις του για αύξηση του οργανογράμματος των ειδικών μονάδων καταπολέμησης της παράνομης υλοτόμησης και της κατάχρησης των βιολογικών πόρων γενικότερα.

Το 2014 στη Ρωσία θα αρχίσει η παρακολούθηση της υλοτόμησης από το διάστημα. Οι σχετικές λήψεις θα πραγματοποιούνται τακτικά, μια φορά στις 2-3 εβδομάδες, ενώ σήμερα γίνονται μόνο μια φορά τον χρόνο. Σύμφωνα με τη Ρωσική Δασική Υπηρεσία RosLesKhoz, η οικονομική ζημιά από την παράνομη υλοτόμηση ανέρχεται σε 14 δις. ρούβλια (325 εκ. ευρώ).

Η ρωσική νομοθεσία επιβάλλει ως ποινή για την παράνομη υλοτόμηση πρόστιμο, σε φυσικά πρόσωπα ύψους 3-3,5 χιλ. ρούβλια (70-80 ευρώ), σε κρατικά στελέχη ύψους 12.000 – 13.000 ρούβλια (280-300 ευρώ) και σε νομικά πρόσωπα ύψους 50.000-100.000 ρούβλια (1160 – 2325 ευρώ).

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να εξασφαλίσει την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου, που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νόμου «Περί του κυνηγίου και τη διατήρηση των κυνηγητικών πόρων». Πρόκειται για έλεγχο της κυνηγητικής δραστηριότητας. Πέραν αυτού, στην κυβέρνηση ανατίθεται η δημιουργία και η εφαρμογή «συστήματος παρακολούθησης της προέλευσης και της ιχνηλασιμότητας προϊόντων ξυλείας» και «ο προσδιορισμός των όγκων και των πηγών της απαραίτητης χρηματοδότησης για τη λειτουργία του συστήματος αυτού». Υπεύθυνος διορίζεται ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η προθεσμία εκπλήρωσης της εντολής είναι ως τις 15 Φεβρουαρίου του 2014.