Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στη Μόσχα βγήκαν οι πρώτοι απόφοιτοι – ιερείς στρατιωτικοί



Από τον Μάρτιο στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσίας συνεχίζεται η ειδική εκπαίδευση των ιερέων που διορίστηκαν σε μόνιμες θέσεις βοηθών των αρχηγών για την εργασία με τους πιστούς. 
Τώρα η πρώτη ομάδα πήρε τα κρατικά πιστοποιητικά. Τα πιστοποιητικά παρέδωσαν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης για την εργασία με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας,  υποστράτηγος Μιχαήλ Σμισλώφ, ο εκτελών καθήκοντα  προέδρου του Συνοδικού Τμήματος για την συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και όργανα δημόσιας τάξεως του Πατριαρχείου της Μόσχας, πρωθιερεύς Σέργιος Πριβάλωφ και ο διευθυντής του Στρατιωτικού Πανεπιστημίου, Βαλέρι Μαρτσένκωφ.

Η ειδική εκπαίδευση με βάση επιπρόσθετο επαγγελματικό πρόγραμμα εντατικών μαθημάτων κατάρτισης συμπεριελάμβανε τελειοποίηση γνώσεων για την τέλεση επαγγελματικής δράσης στον στρατό με γνώμονα την ειδικότητα των εργασιών που εκτελούνται. Οι στρατιωτικοί ιερείς γνώρισαν τις βάσεις της τακτικής των συμπλεγμάτων του πεζού στρατού, συμμετείχαν στις διοικητικές ασκήσεις του Επιτελείου. Επίσης επισκέφτηκαν τη Λάβρα της Αγίας Τριάδας, την Ιερά Μονή Δανίλοβσκι, συναντήθηκαν με το σωματείο του τμήματος για την συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα τμήματα δημόσιας τάξεως.

Την ανάγκη τέτοιου είδους εκπαίδευσης εδώ και καιρό συζητούσαν στα ετήσια επιστημονικά πρακτικά συνέδρια ΄΄Εκκλησία και στρατός: εμπειρία, συνεργασία και προβλήματα επάνδρωσης του σώματος μόνιμων στρατιωτικών ιερέων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Η πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας βρήκε ανταπόκριση στην εντολή του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί αναγέννησης στον στρατό και στον στόλο του θεσμού των στρατιωτικών ιερέων και τώρα υλοποιήθηκε. Αυτά τα φροντιστήρια από  εδώ και πέρα θα διοργανώνονται σε μόνιμη βάση.