Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η 70ή Παρέλαση της Νίκης θα γίνει η πιο μεγάλη σε όλη την ιστορία της



Στις 9 Μαΐου η Ρωσία γιορτάζει τη μεγάλη γιορτή, την 70ή επέτειο της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Σε 26 πόλεις της χώρας θα γίνουν λαμπρές εκδηλώσεις με παρελάσεις των στρατιωτικών μηχανημάτων, συναυλίες για βετεράνους και εορταστικά πυροτεχνήματα.

Οι μεγαλύτεροι εορτασμοί θα γίνουν στη Μόσχα, όπου θα συγκεντρωθούν ηγέτες των 27 κρατών και κυβερνήσεων. Η έλευσή τους στη Ρωσία άινι ένα κατόρθωμα στην υπεράσπιση των πολιτισμικών αξιών.

Η Παρέλαση της Νίκης στη Μόσχα χώρισε τα κράτη σε όσους υπέκυψαν στην αμερικανική παγκοσμιοποίηση και αρνήθηκαν από την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία, και όσους παρά την πίεση της Ουάσιγκτον τηρούν τις παραδόσεις, τη μνήμη των προγόνων τους και συμμερίζεται το δικαίωμα του κάθε λαού για την ελευθερία και την αυθεντικότητα.

Οι μεγάλοι εορτασμοί όμως πρώτα από όλα είναι ένα σημάδι σεβασμού προς τους βετεράνους.

Όλο και λιγότεροι μένουν στη Γη ήρωες που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ρωσικού πολιτισμού. Αυτή η παρέλαση είναι αφιερωμένη σε αυτούς, Είναι η Παρέλαση για σημερινές και μελλοντικές γενιές, κληρονόμους της Μεγάλης Νίκης. Η μνήμη για τους άθλους των πατέρων δίνει έμπνευση για την προστασία της χώρας, της ακεραιότητάς της και της ανεξαρτησίας της.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σοϊγκού, η Παρέλαση προς τιμή των 70 χρόνων από τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου στη Μόσχα θα γίνει η μεγαλύτερη σε όλη τη σύγχρονη ρωσική ιστορία. Όπως είπε, το μεγαλύτερο μέρος των μηχανημάτων που θα δείξουν στις 9 Μαΐου, είναι σύγχρονα δείγματα που δεν έχει δει κανείς μέχρι στιγμής.

Στο ιστορικό μέρος της Παρέλασης θα συμμετάσχουν τα θρυλικά άρματα μάχης ?-34 και αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού SU-100, καθώς και ιστορικοί λόχοι του πεζικού, της αεροπορίας, ναυτών και Κοζάκων με όπλα της εποχής του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου των 1941-1945.

Συνολικά στην στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία θα συμμετάσχουν πάνω από 14 χιλιάδες στρατιώτες (συγκριτικά: την επετειακή χρονιά του 2010 ήταν 11 χιλ. 135 άτομα, ενώ πέρσι - 11 χιλ.).

Στη σύνθεση της πομπής του πεζικού από την Κόκκινη Πλατεία θα περάσουν αξιωματικοί, λοχαγοί και στρατιώτες μονάδων και στρατευμάτων, μεταξύ των οποίων η Εθνική Φρουρά τριών ειδών των Ενόπλων Δυνάμεων, το σύνταγμα στρατευμάτων Πεζικού, η μεραρχία της Πολεμικής Αεροπορίας, το σύνταγμα του Πολεμικού Ναυτικού, η ταξιαρχία τω Πυραυλικών Δυνάμεων Στρατηγικού Στόχου, το σύνταγμα των πεζοναυτών, ευέλπιδες των στρατιωτικών σχολών, η επίτιμη ιππική συνοδεία του Προεδρικού Συντάγματος της υπηρεσίας του φρουρού του Κρεμλίνου της Μόσχας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας της Ρωσίας, καθώς και επίτημες ομάδες στρατευμάτων από άλλα υπουργεία και θεσμούς.

Στο μηχανοκίνητο μέρος της παρέλασης προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθούν 194 μονάδες οπλισμού και στρατιωτικών μηχανημάτων (συγκριτικά: το 2010 πέρασαν 161 μονάδες, το 2013 - 151).

Από την Κόκκινη Πλατεία θα περάσουν αυτοκίνητα «Tigr», τεθωρακισμένα BTR-82?, άρματα μάχης ?-90?, αυτοκινούμενα οβιδοβόλα «Msta-S», πυραυλικά συστήματα ραντάρ «Buk-?2», πυραυλικά συστήματα πολυβόλων και ραντάρ «Pantsyr-S1», συστήματα εκτόξευσης του πυραυλικού συστήματος ραντάρ «S-400», διηπειρωτικά πυραυλικά συστήματα «Yars».

Για πρώτη φορά από την Κόκκινη Πλατεία θα περάσουν παραλιακές πυραυλικές συστοιχίες «Bal» και «Bastion», αυτοκινούμενη συστοιχία πυραυλικού «Koalitsia-SV», νέες εκδοχές αυτοκινήτων με αυξημένη προστασία «Tayfun» και άλλα νέα δείγματα οπλισμού. Αναμένεται ότι στην επίσημη πομπή από την Κϊκκινη Πλατεία θα περάσουν τέτοια προοδευτικά δείγματα τεθωρακισμένων, όπως το άρμα μάχης «Armata», BMP και BTR «Kurganets-25» και το BMP «Bumerang».

Το αεροπορικό μέρος της παρέλασης θα εκπροσωπείται από 150 αεροσκάφη και ελικόπτερα των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας (συγκριτικά: το 2010 ήταν 127, ενώ πέρσι - 69). Ειδικότερα, στην εναέρια πομπή θα περάσουν μαχητικά SU-27 και SU-34, αεροσκάφη αναχαίτισης MiG-31, μεταφορικά An-124-100 «Ruslan» και IL-76, αεροσκάφος κατασκοπείας ραντάρ ?-50, στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-22?3, TU-95 και TU-160, ελικόπτερα Mi-8, Mi-26, Mi-28, Ka-52.

Η Παρέλαση της Νίκης είναι θρίαμβος της εθνικής δόξας, η έκφραση απεριόριστης ευγνωμοσύνης και η εκδήλωση ετοιμότητας να επαναλάβουν το κατόρθωμα των προγόνων που υπερασπίστηκαν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας.

Η απευθείας μετάδοση της Παρέλασης της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου στις 10.00 π.μ. ώρα Μόσχας θα γίνει στο:

http://live.russia.tv/index/index/channel_id/3