Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Λαβρόφ: στόχος των δυτικών κυρώσεων είναι η ανατροπή του καθεστώτος



Η Δύση δεν κρύβει ότι ο στόχος των αντιρωσικών κυρώσεων είναι η ανατροπή του καθεστώτος.
 Τη δήλωση αυτή έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ μιλώνατς στη συνεδρίαση του Συμβουλίου σε θέματα εξωτερικών και αμυντικής πολιτικής.
"Όταν πριν εφαρμόζονταν οι κυρώσεις, τότε ακόμα εργαζόμουν στη Νέα Υόρκη, είτε επρόκειτο για τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν ή για άλλες χώρες, τότε το έκαναν έτσι ώστε να μην επιφέρουν ζημιά, να χτυπούν μόνο την ελίτ και να μην βλάπτουν τον κοινωνικό τομέα και την οικονομία ", υπενθύμισε ο Υπουργός.
"Σήμερα τα δημόσια πρόσωπα των δυτικών χωρών δηλώνουν ότι πρέπει να εισάγονται οι κυρώσεις που να καταστρέφουν την οικονομία και να ξεσηκώνουν τις λαϊκές εξεγέρσεις ", είπε.
"Όσον αφορά τις βασικές προσεγγίσεις στη χρήση των μέτρων εξαναγκασμού, η Δύση ξεκάθαρα δείχνει ότι δε θέλουν να αλλάξουν την πολιτική της Ρωσίας παρά να καταφέρουν να ανατρέψουν το καθεστώς ".
Όπως είπε ο Υπουργός, οι κυρώσεις βλάπτουν όχι μόνο τη Ρωσία, αλλά και τις χώρες που τις επέβαλαν, ενώ οι συζητήσεις για τον αποκλεισμό της Ρωσίας δεν αξίζουν ούτε συζήτηση.
"Βεβαίως, η οικονομία μας παθαίνει ζημιά λόγω των κυρώσεων, αλλά μόνο λόγω της ζημιάς της οικονομίας των χωρών που τις επέβαλαν ", πρόσθεσε.
"Εξίσου σημαντικό είναι ότι τέτοιου είδους ενέργειες καταστρέφουν το σύστημα των διεθνών οικονομικών σχέσεων, τις ίδιες τις αρχές στις οποίες θεμελιώνονται ".
"Πολύ πριν την ουκρανική κρίση στον αέρα αισθανόταν ότι οι σχέσεις μας με τη Δύση φτάνουν στη στιγμή της αλήθειας», είπε ο Λαβρόφ. «Δε γίνεται να αφήνουμε άλυτα τα προβλήματα επ’αορίστου ".
"Είτε οδεύουμε προς τη συνεργασία, είτε αρχίζουμε «να βαράμε του πασσάλους». Δυστυχώς, οι συνεργάτες μας άθελα ή σκόπιμα επέλεξαν το δεύτερο δρόμο», συνέχισε ο Λαβρόφ. «Οι εταίροι μας στην Ουκρανία έπαιξαν ανοικτό χαρτί, πάτησαν τις δικές τους δημοκρατικές αρχές και στήριξαν τους εξτρεμιστές.
Όπως λένε οι χούλιγκανς, ήθελαν να μας δουλέψουν ψηλό γαζί, να μας αναγκάσουν να καταπιούμε όποια ταπείνωση ".
Η Ρωσία δεν στοχεύει να απαρνηθεί τη συνεργασία με την Ευρώπη, όμως " business as usual" είναι πλέον ανέφικτη, συνέχισε ο Υπουργός.
"Κανένας δεν θέλει να αυτοπυροβολείται, να απαρνιέται τη συνεργασία με την Ευρώπη», είπε. «Όλοι όμως αντιλαμβάνονται ότι "business as usual" είναι πλέον ανέφικτη. Το να λένε ότι δε θα έχει " business as usual ", λένε για μια συνεργασία η οποία υπήρχε και πλέον δε μας χρειάζεται ".

Η "συνεργασία" είχε ως εξής: η Ρωσία πρέπει να κάνει το ένα, το άλλο», επισήμανε ο Λαβρόφ. «Θέλουμε μια ίση συνεργασία, γι’ αυτό πλέον δεν θα υπάρχει συνεργασία "as usual".