Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Ρωσία απέστειλε στη Σερβία το τέταρτο αεροπλάνο με την ανθρωπιστική βοήθεια



Η Ρωσία απέστειλε στη Σερβία που έπαθε ζημιές από την καταστροφική πλημμύρα, άλλο ένα αεροπλάνο – φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια, ανέφερε στο πρακτορείο RIA NOVOSTI την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του επιτελείου στον τόπο της έκτακτης κατάστασης.

"Το φορτίο με την ανθρωπιστική βοήθεια εστάλη στο Βελιγράδι, το αεροπλάνο έφυγε από τη Μόσχα στις 09.05, ώρα Μόσχας", είπαν στο πρακτορείο.

Όπως διευκρίνισε στο πρακτορείο RIA NOVOSTI ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, στην περιοχή της πλημμύρας εστάλησαν σκηνές για 10 κλίνες, κινητός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, σετ εξοπλισμού για διασώστες, πόσιμο νερό, αλεύρι, κονσέρβες με κρέας και είδη υγιεινής, συνολικά 33 τόνους.

Νωρίτερα με τρία αεροπλάνα του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας IL-76 στη Σερβία έστειλαν πάνω από 105 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, άλλοι σχεδόν 40 τόνοι μεταφέρθηκαν στο Μπάνια - Λούκα (Βοσνία και Ερζεγοβίνη).

Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις συνεχείς βροχές που άρχισαν στη Σερβία και σε άλλες χώρες της περιοχής στα μέσα Μαΐου. Η στάθμη των ποταμών ανέβηκε και πλημμύρισαν τεράστιες εκτάσεις. Μόνο στη Σερβία από την ανωτέρα βία και τις επιπτώσεις της σκοτώθηκαν 51 άτομα, περίπου 32 χιλιάδες εκκενώθηκαν. Η κυβέρνηση της Σερβίας συγκέντρωσε 12 εκατομμύρια ευρώ εισφορών για τους παθόντες, η ζημιά ακόμη όμως δεν έχει υπολογιστεί.

Οι Ρώσοι διασώστες εργάστηκαν στη Σερβία από τις 16 έως τις 26 Μαΐου. Συνολικά καθ’ όλο αυτό το διάστημα εκκένωσαν περίπου 3 χιλιάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πάνω από 600 παιδιά.