Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Πουλάνε ελληνικές αρχαιότητες από τα κλεμμένα των ναζί στο Γερμανικό e-bay



Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η αποκάλυψη που έγινε στην διαδυκτιακή εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "Στον Ενικό" από τον συγγραφέα του βιβλίου «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί κατοχής» Γιώργο Λεκκάκη ότι αρχαία αντικείμενα που έκλεψαν οι ναζί από την Ελλάδα, διατίθενται προς πώληση στην γερμανική έκδοση του e-bay (e-bay.de).

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποκάλυψη κινητοποίησε τόσο την οικονομική αστυνομία όσο και τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Και οι δύο υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν οι κάτοχοι-πωλητές των αρχαίων αντικειμένων.

Εντυπωση προκαλεί η προκλητική αγγελία ενός ιδιώτη που ζητά 45.000 δολάρια για ένα γνήσιο κορινθιακό, χάλκινο κράνος του 6ου-7ου αιώνα π.Χ. Σε άλλη περίπτωση, άγνωστος ιδιώτης που δηλώνει ότι αγόρασε έναν μικρό αμφορέα του 6ου αιώνα π.Χ. από συλλέκτη, ζητάει μόλις 600 δολάρια, τιμή που για τους ειδικούς είναι πολύ κατώτερη από την πραγματική του αξία.

Αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα με τα κλεμμένα ελληνικά αρχαία που πωλούνται στο διαδίκτυο όπως, ο ιδιώτης από το Αμβούργο που ζητάει μόλις 401 ευρώ για ένα τετράδραχμο νόμισμα της αθηναϊκής Δημοκρατίας που απεικονίζει τον Διόνυσο.

O γνωστός λαογράφος και δημοσιογράφος, μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, δήλωσε πως: "Συνολικώς η αξία των κλεμμένων αρχαιοτήτων από την χώρα μας, από τους Γερμανούς μόνο, υπολογίζεται σε 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ!!! (Γιατί έκλεψαν και οι Ιταλοί και οι Βούλγαροι, αλλά αυτοί φέρθηκαν «κύριοι» και πλήρωσαν κάτι). Καταλαβάινετε γιατί έβαλαν τα φερέφωνά τους οι δις ηττημένοι Γερμανοί να ψηφίσουν στο μνημόνιο πως δεν γίνεται «συμψηφισμός». Διότι ήξεραν – και το λέει η ακαδημαϊκή Γερμανία αυτό – πως χρωστούν πολλά στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα που τους έδωσε τα φώτα, τον πολιτισμό, που τους έσωσε από χρεωκοπία... Σε ποιους; Στους νικητές Έλληνες που δούλεψαν σκληρά – μέσα σε αυτούς και οι γονείς μου! - για να ανορθωθεί η χώρα, η οποία ευθύνεται για 1,1 εκατομμύριο νεκρούς στην Ελλάδα! Και τώρα που ο πρώην ετοιμοθάνατος ξαναστάθηκε στα πόδια του, ξανακουνάει το δάκτυλο στον σωτήρα του! Ε, όχι! Πάει πολύ! Και τραβάει πολλά χρόνια αυτή η ίδια κοροϊδία με τους αμετανόητους βαρβάρους! Φτάνει πια".

Και συνέχισε: "Το έγκλημα είναι διαρκές και εκ προ μελέτης. Από το 1860 περίπου έστελναν αποστολές «επιστημόνων», φωτογράφων, κινηματογραφιστών, κλπ. που μελετούσαν, φωτογράφιζαν, κατέγραφαν, έσκαβαν και γενικά σημείωναν τους αρχαιολογικούς τόπους της Ελλάδος. Η Αρχαιολογική τους Σχολή έκανε ό,τι ήθελε στην ανασκαφή στην Ολυμπία! Βάσει συμφωνίας έπρεπε να παίρνει τα διπλά όμοια αντικείμενα, αλλά από ένα σημείο και πέρα το ελληνικό κράτος έκανε τα «στραβά μάτια» γιατί υπολόγιζε στην βοήθεια των Γερμανών σε διπλωματικό ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν η Ελλάς ήταν μέχρι την Λαμία.

Μια βοήθεια που όμως δεν ήρθε ποτέ!!! Την δεκαετία του 1930 Γερμανοί έρχονταν στην Ελλάδα με μυστικές πτήσεις έκλεβαν αρχαία ευρεθέντα από ξένες αρχαιολογικές ανασκαφές και έφευγαν! Υπάρχει πλήθος τέτοιων κατηγοριών στον ευρωπαϊκό Τύπο! Καραμπινάτη η υπόθεση στο Μπερμπάτι! Οι Γερμανοί ναζί δεν σεβάσθηκαν ούτε ανασκαφές Γερμανών αρχαιολόγων στην Ελλάδα! Κατέστρεψαν ανασκαφές του Δαίρπφελντ (Σούνιο, Κεραμεικό, Λευκάδα), κ.ά. Γερμανών αρχαιολόγων, που είχαν εργασθεί στην χώρα μας".

"Ο κάτοχος αρχαίων είναι υποχρεωμένος να αποδείξει την νομιμότητα κατοχής τους! Ας τους ζητήσουμε λοιπόν, ένα προς ένα να αποδείξουν ότι τα κατέχουν νόμιμα... Όταν ερχόταν πίσω ένα... τρίμμα από μετώπη αρχαίου ναού, υπουργοί και βουλευτάδες, φορούσαν άσπρα γάντια και το ξανατοποθετούσαν ενώπιον της κάμερας των δημοσιογράφων στην θέση του! Και κανείς δεν σκέφτηκε να πει: «Βρε, βάστα, εδώ μας πήραν όλην την πολιτιστική κληρονομιά μας, και πανηγυρίζουμε που μας επέστρεψαν ένα πετραδάκι;».

Δεν συστάθηκε ποτέ καμμιά τέτοια επιτροπή επιστημόνων, αρχαιολόγων, ιστορικών ερευνητών, κλπ. για να εργασθεί επισήμως προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο κάποιες μεμονωμένες κινήσεις ευαίσθητων αρχαιολόγων... Λίγα πράγματα... Αυτή – κατά την γνώμη μου - είναι μια από τις μεγαλύτερες προδοτικές συμπεριφορές πολιτικών ηγεσιών στον πλανήτη! Να μη νοιάζεσαι για τον πολιτισμό του λαού, που σε επέλεξε να τον υπηρετήσεις!... Άλλωστε ο Καραμανλής είχε καταργήσει τον νόμο περί διώξεως εγκληματιών πολέμου καθώς και την σχετική Ανεξάρτητη Αρχή που είχαν όλα τα κράτη – ακόμη κι αυτά που δεν έπαθαν τίποτε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Οι Άγγλοι είχαν συστήσει τέτοια επιτροπή και παρακολουθούσαν τις κλεψιές και τις ωμότητες των Γερμανών από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι εμείς, οι πιο κλεμμένοι απ’ τους κλεμμένους, είχαμε καταργήσει σχετικές επιτροπές και νόμους! Κάποια σχέση, κάποια συνέργια μυρίζει εδώ! «Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» - και φαίνεται όχι μόνο σε αυτό.." ανέφερε χαρακτηριστικά.