Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

«Ένας αβάπτιστος κόσμος»: Έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Kreuz στη Galleria d’Arte Merighi της Γένοβας στην Ιταλία



Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στην Galleria d’Arte Merighi στο ιστορικό κέντρο της Γένοβας, η έκθεση έργων του Έλληνα ζωγράφου Kreuz, με τίτλο «Ένας αβάπτιστος κόσμος».

Η έκθεση με διάρκεια έως και τις 23 Φεβρουαρίου 2024, περιλαμβάνει 25 έργα, δημιουργημένα με ακρυλικά πάνω σε καμβά και  βασισμένα στο ελληνικό αλφάβητο.

Για κάθε γράμμα του αλφαβήτου ο εικαστικός παρουσιάζει μια σειρά από συνθέσεις, των οποίων βασική αρχή δημιουργίας τους «είναι να οριοθετηθεί ένα καινούριο αλφάβητο που θα ορίζει έναν ιδεατό κόσμο».

Απόφοιτος του τμήματος μηχανικών του ΑΠΘ, σπουδές που αφήνουν να διαφανεί η γνώση και η αίσθηση της γεωμετρίας, αλλά και η πολυπρισματική συνθετική σκέψη πίσω από τα έργα, με εγκιβωτισμένες έννοιες, ιδέες και ιστορίες που θυμίζουν πολλαπλούς λαβυρίνθους, ο Kreuz  δεν κρύβει τη μεγάλη του αγάπη στους αριθμούς, και την έμπνευση με την απεικόνιση των οργανικών ανθρώπινων συστημάτων. « Έτσι σε κάθε πίνακα υπάρχει ο αριθμός μαζί με το αντίστοιχο οργανικό σύστημα, ένα ζώο που έχει απόλυτη σχέση με το σύστημα και ένα χωρικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τέσσερις εικόνες να χωρούν σε μια με τρισδιάστατη μορφή».

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα με το γράμμα Α και  θέμα την Αρμονία, το γράμμα Β και θέμα τη βία, καθώς και ένα ημερολόγιο με θέμα τον έρωτα ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους.

Ήδη έχει υπάρξει το γράμμα Δ για τη δοξασία, το δάσος των παραμυθιών και το δάσος των θρησκειών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δημιουργία της νέας σειράς με το γράμμα Υ όπου μελετάται η έννοια της υπεροψίας και της υποταγής.

Την έκθεση του Kreuz, όπου τα έργα ξεχωρίζουν για την πρωτότυπη και ιδιωματική γραφή, με  εμφανή την έννοια της δομής αλλά και της αποδόμησης, επιμελείται ο ιστορικός και κριτικός τέχνης Christian Humouda.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αρώματα που δημιούργησε εμπνευσμένος από τα έργα του ημερολογίου του Kreuz ο δημοφιλής Ιταλός γιατρός Angelo Fusco.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Ιδρύματος «Nostos», δημιούργημα της Lucia Capretto και του Jonathan Ciccarelli που λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα σε Ιταλία και Ελλάδα με ανταλλαγές ιδεών, ενεργειών, δραστηριοτήτων, πολιτιστικών γεγονότων και φιλοξενία δημιουργών και επιδιώκει τη συνεργασία με αντίστοιχα ιδρύματα, συλλόγους και φορείς.

Ταυτόχρονα προωθεί τη διάδοση αρχαίων και καινοτόμων, φυσικών, ολιστικών θεραπειών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για υγεία, πρόληψη και ευεξία.

Όραμα των δημιουργών αυτού του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, είναι η λειτουργία ενός καλύτερου κόσμου, αφοσιωμένου στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της γης και την καλλιέργεια μιας βαθύτερης σύνδεσης ανθρώπου και περιβάλλοντος,  υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών διαβίωσης και οικοδόμηση ισχυρών κοινοτήτων οικολογικής διαχείρισης.