Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ηρώδειο: Παγκόσμια πρώτη για ανέκδοτο αριστούργημα του Μάνου Χατζιδάκι



Πρόκειται για το soundtrach της ταινίας Faccia di Spia - Στο Ηρώδειο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Μία μοναδική εμπειρία θα ζήσουν όσοι βρεθούν στο Ηρώδειο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου καθώς σε παγκόσμια πρεμιέρα θα παρουσιαστεί το ανέκδοτο αριστούργημα «Τρόποι του Φεγγαριού» του Μάνου Χατζιδάκι.

Οι μουσικόφιλοι χρειάστηκε να περιμένουν 40 χρόνια για αυτό το εμπνευσμένο έργο: Πρόκειται ουσιαστικά για τη μουσική της ταινίας του Giuseppe Ferrara «Faccia di Spia», η οποία δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ ζωντανά, ούτε έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συγκρίνουν τη μουσική της ταινίας με άλλα μεγάλα έργα του Χατζιδάκι, ακόμη και με αυτό το κορυφαίο «Το Χαμόγελο της Τζιοκόντας», του πιο εμπορικού δίσκου στην ιστορία της μουσικής. Οι θαυμαστές του Χατζιδάκι επί χρόνια αναζητούσαν κόπια της ταινίας απ’ την κυκλοφορία της είτε σε VHS είτε σε DVD. Ομως εις μάτην...

Πλέον όμως θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το σπάνιο υλικό στο Ηρώδειο.
Το ανέκδοτο soundtrack θα το παρουσιάσει από την σκηνή του Ηρωδείου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ και το Μουσικό Σύνολο Χατζιδάκις με αρχιμουσικό τον Λουκά Καρυτινό και οι πρόβες για την αποκάλυψη του έργου έχουν ήδη ξεκινήσει στο Ραδιομέγαρο της ΝΕΡΙΤ.

Αν ήθελε κάποιος να περιγράψει κάποιος το έργο, θα το χαρακτήριζε σαν σουίτα που ακολουθεί όμως τους κανόνες της κινηματογραφικής μουσικής και τον ρεαλισμό του σεναρίου.

Όσοι τυχεροί παραβρεθούν στις συναυλίες, μια και τα εισιτήρια εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς, θα μπορέσουν στο δεύτερο μέρος ν’ ακούσουν κλασικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που έγραψε για ξένες, μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Μερικοί τίτλοι αρκούν για να μας γεμίσουν με εικόνες και μελωδίες: Ποτέ την Κυριακή (Gules Dassin), America-America (Elia Kazan), Sweet Movie (Dusan Makavejev), The Heroes (Jan Negulesco). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos.