Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

''KHOJA''



Του Κώστα Γρεβενιώτη
26  Φεβρουαρίου 1992. Μια ξεχωριστή μέρα για το Αζερμπαιτζάν, μια μέρα που γράφτηκε με μαύρα γράμματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. 

Όλοι  οι  Αζέροι ανά τον κόσμο  θυμούνται  και  αποτίουν  φόρο  τιμής  στα θύματα του Χότζαλι , μιας  πόλης  του Ναγκόρνο  Καραμπάχ , όπου πρίν από  22  χρόνια εκατοντάδες  άτομα σκοτώθηκαν  ή  τραυματίστηκαν από  τις  Αρμενικές  δυνάμεις  κατοχής.

Φέτος, την ίδια ακριβώς μέρα, η Πρεσβεία της  Δημοκρατίας  του Αζερμπαιτζάν  στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρέσβη κυρίου  Rahman  Mustafayev,  παρουσίασε  σε  πρώτη  προβολή  προς το αθηναικό κοινό, στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ,  την ταινία KHOJA. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση και πάνδημη, αφού πολύ πρίν την έναρξη της προβολής κατέκλυσε  την αίθουσα. Το προσωπικό της  Πρεσβείας, που είχε  επιφορτιστεί  την οργάνωση της εκδήλωσης, έδινε ενημερωτικό υλικό και διάφορες  επεξηγήσεις  με πρόθυμο  και ευγενικό τρόπο.

Ο Πρέσβης πήρε το λόγο από το διευθυντή του κινηματογράφου λίγη ώρα πρίν την προβολή και ενημέρωσε το κοινό για το θέμα της ταινίας. Οι θεατές  παρακολούθησαν το έργο σχεδόν καθηλωμένοι και θλίψη, κατήφεια και  αγανάκτηση ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα  που τους  διακατείχαν, γι’ αυτό μετά το τέλος της προβολής οι ερωτήσεις  τους  ήταν  καταιγιστικές ( πώς έγινε αυτό, γιατί έγινε αυτό, πώς επετράπη να γίνει αυτό......). 

Η ενημέρωση από τους αρμόδιους της Πρεσβείας ήταν πλήρης  και  εμπεριστατωμένη και έτσι  κοινή προέκυψε η αίσθηση ότι η προβολή της ταινίας θα επαναληφθεί  ώστε να γνωρίσουν και άλλοι το γεγονός που έλαβε χώρα στο Ναγκόρνο  Καραμπάχ  και στην πόλη Χότζαλι  τη νύχτα της  25ης πρός την 26η Φεβρουαρίου 1992