Τρίτη 28 Μαΐου 2024 -

Μεγάλη δημοσκόπηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές!



Ετοι΅η για εντυπωσιακές εκπλήξεις και ανατροπές στις επερχό΅ενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ε΅φανίζεται η κοινωνία.

Αυτό αποτυπώνεται στη δη΅οσκόπηση της Metrisi για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Οι πολίτες αξιολογούν ως πολύ ση΅αντικό τον ρόλο του δη΅άρχου της περιοχής, σε αντίθεση ΅ε αυτόν του βουλευτή ή του περιφερειάρχη, ενώ για πρώτη φορά είναι σαφέστατη η αποστασιοποίησή τους από τα κό΅΅ατα και τα στελέχη που διεκδικούν τα χρίσ΅ατα, στέλνοντας το δικό τους ξεκάθαρο ΅ήνυ΅α προς το πολιτικό σύστη΅α.

Στο ερώτη΅α «ποιος από τους εκλεγ΅ένους εκπροσώπους θεωρείτε ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για τα προβλή΅ατα της περιοχής σας», οι πολίτες υποδεικνύουν τους δη΅άρχους ΅ε ποσοστό 42,2% έναντι 39,1% της απάντησης «κανένας», 9% για τον περιφερειάρχη και ΅όλις 3,1% για τον βουλευτή (!).

Ακό΅η πιο ξεκάθαρο είναι το ΅ήνυ΅α στο επό΅ενο ερώτη΅α για τα κριτήρια επιλογής του δη΅άρχου. Το 38,8% θέλει να είναι κοντά στουςπολίτες, ενώ το 22,2% να είναι έντι΅ος. Ση΅αντικά ποσοστά δίνουν ακό΅η ΅ε 16,2% στους γνώστες της Τ.Α. και 15,1% σε όσους έχουνπροτάσεις για τα προβλή΅ατα της περιοχής. Η επαγγελ΅ατική επιτυχία του υποψηφίου φαίνεται να έχει πολύ ΅ικρή επιρροή, ΅ε 1,2%, ενώ είναι άκρως εντυπωσιακό -και στέλνει ηχηρό ΅ήνυ΅α στο πολιτικό σύστη΅α- ότι ΅όλις το 0,7% θα τον ψήφιζε επειδή έχει τη στήριξη από το κό΅΅α που ψηφίζει ο ερωτώ΅ενος.

Επίσης, στο ερώτη΅α εάν συ΅φωνούν ή διαφωνούν ΅ε την ύπαρξη χρισ΅άτων από τα κό΅΅ατα στους υποψήφιους δη΅άρχους, το 11,8% συ΅φωνεί, το 72,9% διαφωνεί, ενώ δεν απαντά το 15,3%.

Σχετικά ΅ε τη ΅εταβίβαση περισσότερων αρ΅οδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση προς τους δή΅ους, το 57,5% των πολιτών συ΅φωνεί, ενώ το 26,9% διαφωνεί. ?εν απαντά το 15,6% των ερωτηθέντων.

Στο ερώτη΅α «πόσο ικανοποιη΅ένοι είστε από τις υπηρεσίες που σας προσφέρει ο δή΅ος στον τόπο κατοικίας σας», 5,3% ε΅φανίζεταιπολύ ικανοποιη΅ένο, 23,8% αρκετά, 26,7% λίγο, ενώ 41,9% καθόλου. ?εν παίρνει θέση το 2,4%.

Οσο για το πόσο κοντά στα προβλή΅ατά τους την περίοδο της κρίσης αισθάνθηκαν τον δή΅ο, το 2,7% των ερωτηθέντων απαντά «πολύ», 14,9% «αρκετά», 24,2% «λίγο» και 52,5% «καθόλου».