Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Κυβέρνηση: Δεν θα χρειαστούν άλλα προαπαιτούμενα



Εμμένει η κυβέρνηση ότι δεν θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές έως τις 20 Αυγούστου.
 Μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησαν σήμερα οι πρώτες τεχνικές συζητήσεις με τους δανειστές και θα συνεχιστούν αύριο με μεγαλύτερη ένταση, ενώ τόνισε ότι «εμείς θα τηρήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 12ης  Ιουλίου. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής  εξετάστηκε το πού θα γίνονται οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας και αποφασίστηκε ότι θα διεξάγονται στο χώρο όπου αυτοί θα καταλύσουν και ότι οι υπουργοί θα εμπλακούν λίγο αργότερα στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με άλλες πηγές της κυβέρνησης, η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον 15Αυγουστο για να ξεκινήσει η κατάρτιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος και αναθεώρηση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων τα πρώτα χρήματα που θα χρειαστεί να πάρει η Ελλάδα με το νέο δάνειο μπορεί να φτάσουν τα 9 δισ. ευρώ ώστε να καλύψουν εξωτερικές ανάγκες πληρωμών 5 δισ. για τον επόμενο μήνα αλλά και 4 δισ. ευρώ για καθυστερούμενες πληρωμές σε ιδιώτες, προμηθευτές κτλ στο εσωτερικό.