Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Spiegel: Ο ήλιος δύει για τη Χρυσή Αυγή



Στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής? με ένα εκτενές ρεπορτάζ αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Ο Εισαγγελέας στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι το νεοναζιστικό κόμμα φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας εγκληματικής οργάνωσης. Μέλη του κόμματος κατηγορούνται για δολοφονίες και άλλες βίαιες πράξεις. Θα προχωρήσουν οι ελληνικές αρχές στην απαγόρευση της Χρυσής Αυγής;» διερωτάται ο αρθρογράφος στην αρχή του κειμένου που τιτλοφορείται «Ο ήλιος δύει για την Χρυσή Αυγή».

Το περιοδικό παρουσιάζει εκτενώς το περιεχόμενο του πορίσματος του Εισαγγελέα.  «Η 697 σελίδων αναφορά διαβάζεται σαν υπόθεση ταινίας θρίλερ» λέει το περιοδικό και παρουσιάζει τα βασικότερα σημεία. Ξεκινά από τη δράση των μελών του κόμματος πριν μπει στη Βουλή, συνεχίζει με αναφορά σε βίαιες επιθέσεις κατά μεταναστών, μειονοτήτων, ομοφυλοφίλων και συνεχίζει με τις εκλογές του 2012 όταν και η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή για πρώτη φορά, κερδίζοντας 18 έδρες, ενώ μέχρι και σήμερα καταγράφει υψηλά ποσοστά, ακόμα και 15% στις δημοσκοπήσεις».

Το ρεπορτάζ παραθέτει αποσπάσματα από ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου, «του αρχηγού που τα μέλη της οργάνωσης μεταξύ τους αποκαλούν "Φύρερ"» ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

«Οι έρευνες έδειξαν ότι μέλη της Χρυσής Αυγής παρακολουθούσαν τον γνωστό ράπερ, ενώ έβλεπε ποδόσφαιρο με φίλους του. Τότε ενημέρωσαν τα τάγματα ασφαλείας του κόμματος μέσω γραπτού μηνύματος και του επιτέθηκαν καθώς έφευγε. Δύο με τρία μέλη της Χρυσής Αυγής τον κρατούσαν κάτω, ενώ ο Γιώργος Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε στην καρδιά δύο φορές και μία στο πόδι».

Το περιοδικό αναφέρεται και στις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ του Τάκη Μπαλτάκου και του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ λόγος γίνεται και για τη στήριξη που απολαμβάνει η Χρυσή Αυγή στα σωμάτων ασφαλείας.

«Στις ειδικές κάλπες που στήνονται στα αστυνομικά τμήματα, το κόμμα συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά από το μέσο όρο». Παραθέτοντας τα αποτελέσματα έρευνας του Εσωτερικών Υποθέσεων στο σημείο αυτό, το άρθρο μιλά για συστηματική άρνηση των αρχών (130 περιπτώσεις) να ερευνήσουν καταγγελίες εις βάρος Χρυσαυγιτών και να προχωρήσουν σε διώξεις.

«Ο Εισαγγελέας ελπίζει τώρα να θέσει την Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Ο επικεφαλής του κόμματος και οι έμπιστοί του που είναι προφυλακισμένοι αρνούνται τις κατηγορίες. Σε μια συνέντευξή του μέσα από τη φυλακή, ο Κασιδιάρης δήλωσε πως είναι "κόμμα που σέβεται τη δημοκρατία"» αναφέρει το Spiegel.