Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κρίσιμη συνάντηση Σαμαρά με Μέρκελ - Τι θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός



Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του έφθασαν αργά χθες το βράδυ στο Βερολίνο και συνέχισαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τις συσκέψεις τους στο ξενοδοχείο που κατέλυσαν για την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Ανγκελα Μέρκελ.

Η ελληνική πλευρά ξέρει πολύ καλά τι θέλει από την συνάντηση ωστόσο οι προσεκτικές δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφαν Σάιμπερτ δημιούργησαν προβληματισμό. Το γεύμα εργασίας στην καγκελαρία είναι προγραμματισμένο για τις 12.30 ώρα Ελλάδας και μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει την στήριξη της καγκελαρίου σε τρία βασικά σημεία:

-την διαπραγμάτευση με την Τρόικα που αρχίζει εντός των προσεχών ημέρων ώστε να συμπεριλάβει παροχές και φοροαπαλλαγές στον προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

-την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης για την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους

-την συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης για την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του χρόνου.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι καλά προετοιμασμένη και οι φάκελοι είναι πλήρως ενημερωμένοι. Στα επιχειρήματά της είναι η μέχρι τώρα καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει γίνει σε πολλούς τομείς. Επίσης έχει τις δικές της εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών που επιτρέπουν την αποχώρηση του ΔΝΤ με την προυπόθεση ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί από τους εταίρους της.

Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό λέει η κυβέρνηση και απορρίπτει κατηγορηματικά την πιθανότητα νέου προγράμματος. Έχει όμως και ένα βασικό πολιτικό επιχείρημα: ότι δίχως κάποιες κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν πρόωρες εκλογές που μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ελληνική πλευρά και μόνο ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και επικράτησης της αριστεράς θα έχει οικονομικό κόστος και θα απειλήσει την κυβερνητική σταθερότητα.

Η κ. Μέρκελ θα ακούσει και θα πει τα καλά της λόγια για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην υλοποίηση της λιτότητας και φυσικά θα επιμείνει στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Βάιπερ προειδοποίησε την ελληνική πλευρά να μην περιμένει αποφάσεις και παρότρυνε να περιμένουν όλοι τις δηλώσεις της καγκελαρίου μετά το γεύμα εργασίας.

Η κα Μέρκελ έχει ανάγει σε τέχνη τις καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων αφήνοντας τα πράγματα να ωριμάζουν μόνα τους, προκαλώντας πολλές φορές την κριτική τόσο από το εσωτερικό όδο στο διεθνές επίπεδο. Μόνο που τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα επιβάλλουν την άμεση λήψη αποφάσεων, ενδεχόμενη καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες αντιδράσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ελπίζουν ότι θα ανταποκριθεί σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητα από το τί θα πουν στις δηλώσεις τους. Εάν η κ. Μέρκελ συνεχίσει την προφιλή της τακτική των καθυστερήσεων αυτό θα σημάνει ότι έχει πάρει την απόφαση να αφήσει την ελληνική κυβέρνηση μόνη της και αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος.