Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

”Η Κρήτη τραγούδησε την ξενιτιά”- Εντυπωσιακές εικόνες από τη μεγάλη εκδήλωση του Πολιτιστικού συλλόγου Ανωγείων στους δρόμους του Ηρακλείου

Με επιτυχία στέφθηκε χθες Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου η 3η μεγάλη Παγκρήτια Καντάδα και το 3ο Φεστιβάλ Χορού που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων.

Η Κρήτη τραγούδησε την ξενιτιά σε μια μοναδική εκδήλωση που ξεκίνησε με μια τεράστια καντάδα στους δρόμους του Ηρακλείου για να καταλήξει το βράδυ στο στάδιο Ελευθερίας όπου δεκάδες μουσικοί και εκατοντάδες χορευτές δημιούργησαν μια μοναδική ατμόσφαιρα σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση.

11953050_10154171672712538_1933504885730081597_n

Εκ μέρους των Απόδημων Κρητών στους οποίους αφιερώθηκε η εκδήλωση μίλησε ο κ.Εμμανουήλ Βελιβασάκης αναφέροντας τα εξής:

”Χθες βράδυ ο Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού και παράδοσης στο Ηράκλειο, που ήταν αφιερωμένη στους Απόδημους Κρητες! Νωρίς το απόγευμα, ομάδες τραγουδιστών, συνοδευόμενοι από όργανα διέσχισαν την πόλη που Ηρακλείου τραγουδώντας καντάδες και άλλους σκοπούς της νύχτας και του έρωτα, για να μας υπενθυμίσουν το παμπάλαιο έθιμο των νεαρών που τραγουδούσαν με τους φίλους τους κάτω από το σπίτι της καλής τους! Και καμία φορά βέβαια ανταμοιβόταν με ένα κλαδί βασιλικό από την κοπέλια, η μια κανάτα κρύο νερό στα κεφάλια των τραγουδιστών από την μάνα της!

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ στο στάδιο Ελευθερίας στην Χανιώπορτα. Εκατοντάδες χορευτές από όλη την Κρήτη και πολλά μουσικά συγκροτήματα (Αεράκης, Γωνιανακης, Σταυρακακης, και άλλοι…) μαζεύτηκαν να χορέψουν και να τραγουδήσουν τους χορούς και τα τραγούδια μας! Χιλιάδες κόσμος ανταποκρίθηκε στο προσκάλεσμα, και με ενα πρωτοφανές ενθουσιασμό κατά-χειροκρότησαν τους χορευτές και μουσικούς μέχρι αργά την νύχτα!

Μια καταπληκτική βραδιά πολιτισμού και παράδοσης! Θερμά συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο Ανωγείων για την πολύ σοβαρή δουλειά που κάνουν! Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των αποδήμων Κρητων ανά τον κόσμο! Και του χρόνου με το καλό!”.

11953278_10204817838310924_23620041102303884_n

O Πολιτιστικός σύλλογος Ανωγείων μπροστάρης  για ακόμα ένα Πολιτιστικό καλοκαίρι ανέβασε το όνομα του χωριού μας ακόμα ψηλότερα, ενώ τα μέλη του ετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για νέες εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις υπέρ των αδύνατων κοινωνικά ομάδων.Τους ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια.

Φωτογραφίες: Αγγέλα Σκουλά