Τετάρτη 08 Μαΐου 2024 -

Κόσμος



Για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία ασσυριακά σύμβολα σε ναό ηλικίας 2.700 ετών

Μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποίησε ο ασσυριολόγος και αναπληρωτής καθηγητή Μέσης Ανατολής του Holy Trinity College, Martin Worthington, ο οποίος μπόρεσε να εξηγήσει τι σημαίνουν τα αρχαία σύμβολα σε ναό ηλικίας 2.700 ετών που δημιούργησα σύγχυση στην  επιστημονική κοινότητα  για πάνω από έναν αιώνα, από τότε δηλαδή που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά.



Πλήγματα του στρατού της Σομαλίας με drones από την Τουρκία σκότωσαν αμάχους, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία

Δυο πλήγματα του στρατού της Σομαλίας, με drones κατασκευασμένα στην Τουρκία, στοίχισαν τον Μάρτιο τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άμαχους, ανάμεσά τους 14 παιδιά, καταγγέλλει με έκθεσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας να διενεργηθεί έρευνα για πιθανά «εγκλήματα πολέμου».



Ζαχάροβα: «Ακόμα και οι σύμμαχοι του Ε.Μακρόν δεν μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχονται οι επιθετικές δηλώσεις του»

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου σχετικά με την πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, τονίζοντας πως «ακόμα και οι σύμμαχοι του προέδρου Μακρόν δεν μπορούν να καταλάβουν από πού προέρχονται οι επιθετικές δηλώσεις του».



Στο Βελιγράδι για διήμερη επίσκεψη ο Σι Τζινπίνγκ – «Ατσάλινη η φιλία μας με τη Σερβία»

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Σερβία, καθώς το Βελιγράδι αποτελεί δεύτερο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας.



Σι και Μακρόν παροτρύνουν για μία «πολιτική διευθέτηση» του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν, σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γάλλος ομόλογος του Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στην προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης του πυρηνικού ζητήματος του Ιράν, σε μία κοινή δήλωσή τους, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.



Εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο ανοιχτά των ακτών της Υεμένης

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε μία αναφορά για ένα επεισόδιο σε απόσταση 82 ναυτικών μιλίων νοτίως του Άντεν της Υεμένης, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό αυτό.