Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καταπληκτικό "Ταξίδι" στο Άγιο Όρος



Σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανάτασης, συγκίνησης και κατάνυξης και με εξαιρετική προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου «Οίκος Αγιογραφίας» της Μόσχας, ένα οδοιπορικό στο Άγιο Όρος, με θέμα «”Ταξίδι” στο Άγιο Όρος», με παράλληλη προβολή ντοκιμαντέρ για την Αθωνική Πολιτεία, το Πανορθόδοξο μοναστικό κέντρο  με τη χιλιόχρονη ιστορία, που αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας και το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες Ρώσοι κάθε χρόνο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα σύντομο πρόγραμμα από τη πιανίστα, καθηγήτρια στην Έδρα Σύνθεσης του Κρατικού Ωδείου Μόσχας «Τσαϊκόφσκι», Μαράλ Γιακσίεβα (http://soundcloud.com/maralyakshieva www.letov.ru/maral.html)  και τη φοιτήτριά της, διακεκριμένη σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου Ελιζαβέτα Ντανίλινα, οι οποίες εκτέλεσαν συνθέσεις του Έλληνα συνθέτη  Νίκου Χαριζάνου (http://www.nickosharizanos.com/), με φόντο αποσπάσματα από τα τηλεοπτικά αφιερώματα, που ακολούθησαν.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν τα  τηλεοπτικά αφιερώματα: «Πάσχα στο Άγιο Όρος», «Ερημίτες Αγίου Όρους» και «Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, η ζωή και το έργο» του διακεκριμένου Έλληνα δημοσιογράφου και διευθυντή της εκκλησιαστικής ηλεκτρονικής εφημερίδας «Αγιορείτικο Βήμα» (agioritikovima.gr) Γιώργου Θεοχάρη.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα, ειλικρινής, πηγαία συζήτηση με το κοινό. Ο Γιώργος Θεοχάρης κατέθεσε τις εμπειρίες του από τα γυρίσματα και την επαφή του με τους ασκητές και μοναχούς της Αθωνικής Πολιτείας, αλλά και από προηγούμενες επισκέψεις του στο Άγιο Όρος, από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων.

Το κοινό αυτόματα εισέπραξε την ειλικρίνεια, την ψυχική του απογείωση, έγινε κοινωνός του πνευματικού παραδείσου, που αναδύεται στην έρημο του Αγίου Όρους, ενώ κατέθεσε τις δικές του εμπειρίες και βιώματα από την Αθωνική Πολιτεία.

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο δημοσιογράφο Γιώργο Θεοχάρη για τη δυνατότητα προβολής των αφιερωμάτων του για το  Άγιο Όρος, το μεγαλύτερο, παγκοσμίως, κέντρο του Ορθόδοξου χριστιανικού μοναχισμού, που διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στην πνευματική και διαπροσωπική σύμπραξη των δύο ομόδοξων λαών μας, στις πιανίστες Μαράλ Γιακσίεβα και Ελιζαβέτα Ντανίλινα, στον Έλληνα συνθέτη Νίκο Χαριζάνο, στη διεύθυνση του Μουσείου «Οίκος Αγιογραφίας» για την ευγενική φιλοξενία της βραδυάς και σε όλους του Έλληνες και Φιλέλληνες, που μοιράστηκαν αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση μαζί μας.