Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 -

Ορθοδοξία



14 Δεκεμβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι μάρτυρες Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος

Η Εκκλησία τιμά σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, τη μνήμη των μαρτύρων Θύρσου, Λευκίου, Καλλινίκου, Φιλήμονος και των συν αυτοίς.

Οι Θύρσος, Λεύκιος και Καλλίνικος έζησαν επί Δεκίου στα χρόνια των μεγάλων διωγμών. Κατάγονταν από τη Βιθυνία και κατοικούσαν στην Καισάρεια της Μ. Ασίας. Ήταν γόνοι επιφανών οικογενειών και έζησαν ευσεβή και ταπεινό βίο.



Στο φως σπάνια τοιχογραφία του Ιησού ως «Καλού Ποιμένα» στη Νίκαια της Βιθυνίας

Μια σπάνια και ιδιαίτερα σημαντική τοιχογραφία της πρώιμης χριστιανικής περιόδου, που απεικονίζει τον Ιησού ως «Καλό Ποιμένα», έφερε στο φως αρχαιολογική έρευνα στην Τουρκία.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Χάλκη για την εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος – Η παρακαταθήκη της Νικαίας και η προτροπή του για τα Χριστούγεννα

Στις πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 1700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια και στην επερχόμενη εορτή των Χριστουγέννων



13 Δεκεμβρίου: Εορτάζουν οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης

  • Γράφει ο Αριστείδης Θεοδωρόπουλος, Εκπαιδευτικός

 



Αρχιεπίσκοπος: «Η Ευρώπη αναζητεί σταθερά σημεία αναφοράς μέσα σε συνθήκες ταχύτατων αλλαγών»

Οι αξίες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας οι οποίες συγκρότησαν την Ευρώπη όπως την γνωρίζουμε δεν πρέπει να τις θεωρούμε δεδομένες υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε Ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος του Χριστιανισμού σε μια Ευρώπη που αλλάζει». 



Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το έργο των κτηνοτρόφων και αγροτών είναι καθοριστικό για την ζωή μας»

Την μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος εόρτασε πανηγυρικώς και φέτος η Τοπική Εκκλησία, με επίκεντρο του εορτασμού τον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ν. Ιωνίας.