Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Ορθοδοξία



Επέτειος Κοινοβιοποιήσεως Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου και ενθρονίσεως του Καθηγουμένου της Γέροντος Εφραίμ (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Τριάντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος, κατά την Κυριακή των Μυροφόρων, από την ημέρα της Κοινοβιοποίησης της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και της ενθρονίσεως του Καθηγουμένου της, Γέροντος Εφραίμ Βατοπαιδινού.



Τα Εγκαίνια του πρώτου Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Τα Εγκαίνια νεοανεγειρόμενου Ιερού Ναού του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, Σάββατο 18 Μαΐου 2024.



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εκδήλωση απονομής υποτροφιών στη μνήμη τριών σημαντικών Κωνσταντινουπολιτών δασκάλων



Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως: Η τιμωρία του επάρχου για την ιεροσυλία της αρπαγής της τιμίας κάρας του αγίου!

Κατά το έτος 1834 η αντιβασιλεία του Όθωνος διέλυσε τας πλείστας Μονάς του Ελληνικού Κράτους, μεταξύ δε των άλλων συμπεριελήφθη και η εν Γορτυνία Μονή του Τιμίου Προδρόμου.

Κατά συνέπειαν ο τότε διοικητής έπαρχος Π. Νέγκας διέταξε δύο υπαλλήλους ίνα, μεταβάντες εις Μονήν, μεταφέρωσιν εις Δημητσάναν την κινητήν περιουσίαν αυτής.



Η γιορτή του Νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου στα Τρίκαλα

ιορτάστηκε στα Τρίκαλα, στον ομώνυμο Ναό, η μνήμη του νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου, που μαρτύρησε επί της πυράς στην κεντρική αγορά των Τρικάλων την 17η Μαΐου 1617.



Το Ιερό Λείψανο του Θαυματουργού Αγίου Λουκά στην Αλεξάνδρεια της Ρουμανίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων ανταποκρινόμενος σε ευγενή πρόσκληση μετέφερε το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού από τον ομώνυμο υπό κατασκευή Ιερό Ναό της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παντοκράτορος της Επισκοπής Αλεξανδρείας και Τελεορμάν του Πατριαρχείου Ρουμανίας.