Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 -

Ορθοδοξία



Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ορθοδοξία καλείται σήμερα να λειτουργήσει ως θετική πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο

“Η Ορθοδοξία καλείται σήμερον να λειτουργήση ως θετική πρόκλησις εις τον σύγχρονον κόσμον, ως μία θεοκίνητος προοπτική ζωής και ελευθερίας εις μίαν εποχήν επαναπροσδιο-ρισμού της ιεραρχήσεως των αξιών, τοποθετώντας εις την κορυφήν της αξιολογικής κλίμακος την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ακεραιότητα της δημιουργίας”. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.



Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στην εποχή μας πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας

“Σε αυτή την εποχή όπου πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας και απαξιώνουν άλλες με τρόπο αυθαίρετο, η προβολή από το Συνεδριό σας του τρίπτυχου της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προοπτική της πνευματικής μας Παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία”, σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.



26 Μαΐου: Εορτάζει ο Άγιος Νεομάρτυς Αλέξανδρος ο Δερβίσης

Χριστός Ανέστη! Σήμερα, Κυριακή του Παραλύτου, 26 Μαΐου 2024, η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη των Αποστόλων Κάρπου και Αλφαίου, του Αγίου Συνεσίου, Επισκόπου Καρπασίας, και του Αγίου Νεομάρτυρος Αλεξάνδρου του Δερβίση.

  • Γράφει ο Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος

Ο Άγιος Νεομάρτυς Αλέξανδρος ο Δερβίσης



Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: Η εξουσία του Αναστάντος Χριστού – «Η επίκληση του ονόματος του Χριστού δεν έχει θέση σε σχέδια πολιτικής σκοπιμότητας»

Για το πνευματικό νόημα που συγκεντρώνει η εξουσία του Αναστάντος Κυρίου πάνω στην ανθρωπότητα σε σχέση με αυτή που ασκούν οι εγκόσμιες δυνάμεις, κάνει λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος μέσα από άρθρο του που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.



Ο Μητροπολίτης Λήμνου στο Άγιον Όρος

Την πρόσκληση του Γέροντος Νικολάου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, δέχθηκε μέσα στην αναστάσιμη περίοδο της Εκκλησίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος, προκειμένου να μεταβεί στο Άγιον Όρος, για να τελέσει το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Καθηγουμένου Χριστοδούλου Ιερομονάχου.



Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στην Αθήνα για το Συνέδριο των Αρχόντων

Στην Αθήνα έφτασε την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προκειμένου να συμμετάσχει στο 4ο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θρησκευτική Ελευθερία.