Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Θεσσαλονίκης Ανθιμος: «Η αργία της Κυριακής να παραμείνει όπως ισχύει από αιώνες»



Στο πλευρό όσων αντιτίθενται στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή τάχθηκε ανοικτά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει τους λόγους που η ορθόδοξη πίστη μας επιτάσσει την αργία της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, αναφέρει

«Με την ευκαιρία της προσφυγής, εργοδοτών και εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρωθή η υπ’ αριθμ. Κ1-1119/7-7-2014 (ΦΕΚ 1859/8-7-2014 τ.Β’) υπουργική απόφαση, η οποία καταργεί την αργία της Κυριακής σε πολυπληθείς περιοχές της Χώρας, θεωρώ χρέος μου να προβώ στην παρούσα δήλωση, αφού το θέμα έχει σχέση και με την ορθόδοξη πίστη μας.

Η συνταγματική κατοχύρωση της ορθόδοξου χριστιανικής πίστεως και η από αιώνων αγιογραφική παράδοση των ορθοδόξων χριστιανών πολιτών να τιμούν την ημέρα της Κυριακής με αργία και ακώλυτο τέλεση των εκκλησιαστικών καθηκόντων τους, αλλά και με το δικαίωμα της αναπαύσεως κατά την ημέρα του Κυρίου, ακυρώνουν την ως άνω υπουργική απόφαση και δικαιώνουν την απαίτηση των εργαζομένων να διατηρηθή η αργία της Κυριακής.

Το επιχείρημα του νομοθέτου ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνεται μετά την 11.00 πρωινή ώρα δεν ισχύει, διότι η παγχριστιανική διδασκαλία ορίζει τον αγιασμό της Κυριακής καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου με το δικαίωμα της αναπαύσεως και της τελέσεως ιερών έργων, όπως είναι ο εκκλησιασμός, τα μνημόσυνα, οι βαπτίσεις, οι γάμοι, οι επισκέψεις ασθενών στα νοσοκομεία, και η συμμετοχή στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.

Επομένως για πλείστους λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς και παραδοσιακούς, η αργία των Κυριακών πρέπει να μείνη όπως ισχύει από αιώνων. Οι υπέρτατες αξίες, ο Θεός και το δημιούργημά του, ο άνθρωπος, δεν καταργούνται, ούτε θίγονται.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ»