Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κρέμα νυκτός – Γιατί δεν πρέπει να την παραλείπετε ποτέ



Θα πρέπει να γίνει γνωστό πως η επιδερμίδα μας μπορεί να επωφεληθεί από την κρέμα νυκτός ανεξαρτήτου ηλικίας, οπότε είναι χρήσιμο να την εντάξετε ακόμα κι αν είστε 20 χρονών.

 «Τη νύχτα το δέρμα αναγεννάται, ανακάμπτει από την καθημερινότητα και ανταποκρίνεται καλύτερα στα θρεπτικά συστατικά των κρεμών», λέει στο Glamour ο ειδικός στην περιποίηση προσώπου, Caglar Odabasi.
 
«Τότε είναι που τα κύτταρα του δέρματος λειτουργούν πιο αποτελεσματικά για να επιδιορθώσουν, να ανακάμψουν και να αποφορτιστούν, προετοιμάζοντας την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους για την επόμενη μέρα».

Οι φόρμουλες στις κρέμες νυκτός έχουν φτιαχτεί για να αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα της επιδερμίδας. Προσφέρουν επιπλέον ενυδάτωση, σφριγηλότητα, φωτεινότητα, ενώ δρουν και καταπραϋντικά την ώρα που κοιμόμαστε.

 Οι πιο δημοφιλείς κρέμες νυκτός εμπεριέχουν ρετινόλη (παράγωγο της βιταμίνης Α), η οποία βοηθά το δέρμα να θεραπευτεί και να ανακάμψει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μπορεί, επίσης, να εντοπίσετε συστατικά σε αυτές, όπως νιασιναμίδη (για να εξομαλύνετε την υφή του δέρματός σας), υαλουρονικό οξύ (για να βοηθήσετε το δέρμα σας να διατηρήσει την υγρασία του) και λιπαρά οξέα (για να ενισχύσετε τον φραγμό του δέρματός σας).

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κρέμες νυκτός:

Χρειάζεστε πραγματικά κρέμα νύχτας;

Όλες οι κρέμες προσφέρουν ενυδάτωση στην επιδερμίδα. Ωστόσο, οι ενυδατικές κρέμες ημέρας τείνουν να επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση των βλαβών από εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Οι κρέμες νυκτός είναι συνήθως εμπλουτισμένες με πλουσιότερες και ισχυρότερες φόρμουλες, που επικεντρώνονται στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού, καθώς και στην τόνωση του κολλαγόνου και της κυτταρικής παραγωγής για ομοιόμορφη επιδερμίδα το πρωί.

«Το δέρμα μας δεν κοιμάται ποτέ πραγματικά. Αντίθετα, λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, εκτελώντας διάφορες λειτουργίες», αναφέρει ο Odabasi.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η επιδερμίδα στρεσάρεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει στο βέλτιστο επίπεδο, οπότε ο φυσικός φραγμός της γίνεται πιο αδύναμος και χάνει υγρασία ζωτικής σημασίας».

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη κρέμα νυκτός για τον τύπο επιδερμίδας σας

Αν επιθυμείτε οφέλη που ενισχύουν τη νεότητα, καλύτερα να επιλέξετε μια φόρμουλα με ρετινόλη, ενώ, αν η ενυδάτωση και ο ομοιόμορφος τόνος του δέρματος είναι οι προτεραιότητές σας, θα μπορούσατε να επιλέξετε υαλουρονικό οξύ, βιταμίνη Ε και σκουαλένιο.

Ψάχνετε μια καταπραϋντική φόρμουλα;

Αναζητήστε μια ενυδατική κρέμα με κηραμίδια, πεπτίδια ή/και νιασιναμίδη, τα οποία είναι εξαιρετικά για το ευαίσθητο δέρμα, τη ροδόχρου ακμή και το έκζεμα.

Πολλές γυναίκες με τάση ακμής ή πιο λιπαρή επιδερμίδα τείνουν να παραλείπουν την κρέμα νυκτός, πιστεύοντας τον μύθο ότι η επιπλέον ενυδάτωση θα οδηγήσει σε φραγμένους πόρους και ξεσπάσματα.

Ωστόσο, η σωστή φόρμουλα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακμής, στην ενδυνάμωση της επιδερμίδας και στον έλεγχο παραγωγής λιπαρότητας.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κρέμες νύχτας με βάση τα οξέα με AHA και BHA, όπως το σαλικυλικό οξύ, που θα αποσυμφορήσουν και θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος όσο εσείς κοιμάστε.

Πώς να εφαρμόζετε την κρέμα νυκτός;

«Οι περισσότερες κρέμες νυκτός πρέπει να εφαρμόζονται το βράδυ μετά τον καθαρισμό και τους ορούς σας. Κάποιες κρέμες νυκτός μπορούν να χρησιμοποιούνται κάθε βράδυ, αλλά αν περιέχουν ρετινόλη ή άλλα απολεπιστικά οξέα μπορεί να συνιστώνται μόνο μερικές φορές την εβδομάδα», διευκρινίζει η δερματολόγος, Dr Marisa Garshick.