Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 -

Βουτιά 4% για τις τιμές του μαύρου χρυσού



Ημερήσια πτώση 4% σημείωσαν χθες οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς μία ημέρα πριν από την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, δεν είχε βγει... λευκός καπνός αναφορικά με τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

Παρότι τα μέλη του καρτέλ είχαν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία στα τέλη Σεπτεμβρίου στο Αλγέρι για να «κλείσουν τις στρόφιγγες» κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως (στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 33,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως σήμερα), εντούτοις δεν καθόρισαν την πιο κρίσιμη λεπτομέρεια, δηλαδή τις ποσοστώσεις παραγωγής κάθε χώρας.

Το Ιράκ και το Ιράν, δύο χώρες που είχαν υστέρηση στην παραγωγή μαύρου χρυσού τα τελευταία χρόνια (η πρώτη λόγω ISIS και η δεύτερη λόγω των κυρώσεων της Δύσης) αντιστέκονται στις πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχουν στη συμφωνία, καθώς θέλουν να καλυψουν το χαμένο έδαφος και ισχυρίζονται ότι αποτελούν «ειδικές περιπτώσεις».

Το Ιράν, μάλιστα, έστειλε επιστολή στον ΟΠΕΚ όπου ουσιαστικά ζητά να σηκώσει η Σαουδική Αραβία σχεδόν όλο το βάρος της μείωσης, ανεβάζοντας την ένταση στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις στη Βιέννη.

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πλέον πιθανό είτε ένα ακόμα «ναυάγιο», είτε μια προσχηματική συμφωνία που δεν θα στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού, ούτε θα αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της υπερπροσφοράς. Αργά χθες το βράδυ, το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 46,42 δολ./βαρέλι, (-3,77%) και το αμερικανικό αργό στα 45,28 δολ./βαρέλι (-3,82%).