Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Aτακτη υποχώρηση για τις 100 δόσεις - Τιμωρούν τους συνεπείς



Χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια μέσα στο Μνημόνιο για να ψηφιστεί επιτέλους ένας νόμος που θα έδινε ανάσα στους φορολογούμενους οι οποίοι στενάζουν κάτω από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη που συσσωρεύονται το ένα μετά το άλλο. 
Όμως χρειάστηκαν μόνο λίγες ώρες προκειμένου ο νόμος αυτός να ξηλωθεί παρά την προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι θα εφαρμοστεί.

Παράγοντες της αγοράς αλλά και οι περισσότεροι φορολογούμενοι ανέφεραν ότι το μέτρο των 100 δόσεων για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι την 1η Οκτωβρίου ήταν ένα μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο θα βοηθούσε σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων να ανασάνουν καθώς σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν άμεσα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Όμως οι αφόρητες και συνεχείς πιέσεις της τρόικας οδήγησαν την κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και στην ουσία να ξηλώσει την ευνοϊκή, για το σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων, διάταξη.

Το χρονικό του ξηλώματος

Μέχρι και το πρωί της Τετάρτης η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου αλλά και κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί ως έχει.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης όμως και μετά άρχισε ένα απίστευτο γαϊτανάκι διαρροών από το υπ. Οικονομικών ότι θα εξαιρεθούν οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Αργά το απόγευμα στην εξαίρεση αυτή ήρθε να προστεθεί και μια ακόμα που θα αφορούσε τις δόσεις του φόρου εισοδήματος που δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του να πληρωθούν.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης νέες διαρροές - πάλι από το ΥΠΟΙΚ - έκαναν λόγο ότι θα αφαιρεθεί με τροπολογία που θα κατατεθεί την Πέμπτη ολόκληρο τμήμα του νόμου για τη ρύθμιση χρεών, με βάση το οποίο η εγκύκλιος που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Εσόδων κυρία Σαββαΐδου προέβλεπε ότι θα μπορούσαν «προαιρετικά» οι φορολογούμενοι να εντάξουν στη ρύθμιση τις επόμενες πληρωμές φόρων που είχαν βεβαιωθεί πριν την 1η Οκτωβρίου, έστω και αν δεν έχουν καταστει ληξιπρόθεσμες.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τρόικα αντέδρασε σφόδρα στη διάταξη αυτή, γιατί θα επέτρεπε σε πολλούς να μην πληρώσουν τίποτε στην εφορία γα ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος έως τον Μάρτιο, αλλά να ζητήσουν την τελευταία στιγμή να κάνουν ρυθμιση (έως 31.3.2015) για το σύνολο των οφειλών αυτών και να τα πληρώσουν με δόσεις ή εφάπαξ χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Έτσι ο νόμος από την Πέμπτη θα αλλάξει και πλέον θα πρέπει μετά να εκδοθεί και νέα ερμηνευτική εγκύκλιος από την κυρία Σαββαΐδου που θα ακυρώνει την προηγούμενη, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την ψήφιση του νέου νόμου στη Βουλή.

Από την εξέλιξη αυτή όμως αδικούνται κατάφωρα οι συνεπείς φορολογούμενοι που πλήρωναν ανελλιπώς τις δόσεις τους για φόρους και ρυθμίσεις, ενώ επιβραβεύονται οι τουλάχιστον 200.000 φορολογούμενοι που επίτηδες «τα φόρτωσαν στον κόκκορα» και σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους από τον Ιούλιο και μετά, όταν διέρρευσε πως σχεδιάζεται η νέα ρύθμιση, προκειμένου να καταστούν ληξιπρόθεσμοι και να τα εντάξουν στη ρύθμιση χρεών. 

Αυτοί πλέον βρίσκονται σε θέση ισχύος αφού κράτησαν ρευστότητα τριών μηνών και θα μπορούν να πληρώσουν ευκολότερα τις επόμενες τρέχουσες οφειλές τους και σε 100 δόσεις, ενώ όσοι «στέγνωσαν» πληρώνοντας στην ώρα τους του φόρους ή δεν έχαναν δόση για τις παλαιές ρυθμίσεις που είχαν κάνει, τώρα θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν όπως και πριν.

Ωστόσο η κυβέρνηση -που χρειάστηκε 2 μήνες για να φτιάξει νόμο- μέχρι την Τρίτη έλεγε πως «η ρύθμιση χρεών είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστεί», παρά τις ενστάσεις της Τρόικα. Επιπλέον από το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων διεύψευδαν ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΝΦΙΑ.

Ξαφνικά το βράδυ το υπουργείο επιβεβαιωσε την αλλαγή στάσης και ότι οι οφειλές αυτές θα εξαιρεθούν από στη ρύθμιση ενώ, μέχρι και αργά το βραδυ της Τετάρτης, δεν επιβεβαίωνε αν τελικώς η εξαίρεση επεκταθεί σε όλες τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.