Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Deutsche Bank: Ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε πιο mainstream κόμμα



Τι λέει η Deutsche Bank για Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ - Ανοδικά ο ΓΔ στις 940 μονάδες - Alpha 0,594 (+4,2%), ΠΕΙΡ 1,11 (+4,7%) ΕΘΝΙΚΗ 2,06 (+0,9%) ΟΤΕ 9,8 (-2%) ΟΠΑΠ 8,94 (+1%) ΔΕΗ 6,59 (+2,1%) ΜΥΤΙΛ 5,66 (1,4%)

Η Ελλάδα γίνεται ξανά εστία ανησυχίας για τις αγορές, διαπιστώνει η Deutsche Bank, που ωστόσο τονίζει πως παρά τους φόβους κάποιων εμπλεκόμενων στις αγορές ότι η χώρα δεν έχει διέξοδο, υπάρχει το περιθώριο μίας συμβιβαστικής λύσης.

Για τους συμμετέχοντες στις αγορές, η Ελλάδα μοιάζει να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, με τον Αντώνη Σαμαρά να επιθυμεί έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τώρα. Πιστεύει, όπως εξηγεί η Deutsche Bank, ότι αυτό θα του έδινε τις καλύτερες πιθανότητες να είτε να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές ή να τις κερδίσει, εάν δεν μπορέσει να τις αποτρέψει.

Το πρόβλημα είναι ότι η αγορά -η οποία άνοιξε με χαρά για την Ελλάδα φέτος- ξαφνικά δείχνει να ανησυχεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι ακόμα βιώσιμο και επομένως, δεν της αρέσει η ιδέα της πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα, χωρίς το ανάχωμα που αυτή συνεπάγεται.

Όμως, χωρίς την πρόωρη έξοδο -που να αποδεικνύει τα στοιχεία της επιτυχίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια- ο Σαμαράς ανησυχεί ότι θα χάσει από το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο οίκος.

Η διεύρυνση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας για τις αγορές, αναφέρεται. Οι αναλυτές της Deutsche Bank τονίζουν μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερασπίζεται πια την έξοδο από το ευρώ, αλλά την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες.

Οι αγορές μοιάζουν να φοβούνται πως δεν υπάρχει διέξοδος, σημειώνει η Deutsche Bank, αλλά τονίζει πως πρόκειται για υπερβολική αντίδραση. Οικονομικά, τα πράγματα στην Ελλάδα βελτιώνονται και την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται πιο mainstream, ή τουλάχιστον πιο ήπιος στις πολιτικές του.

Κατά τη Deutsche Bank, υπάρχει περιθώριο για μία μέση λύση στην Ελλάδα, που είναι η προληπτική γραμμή πίστωσης σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση της δέσμευσης του 2012 να γίνει το χρέος πιο βιώσιμο, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Το timing της επιβεβαίωσης αυτής της δέσμευσης εξαρτάται από τα διαφορετικά σενάρια.