Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Και «οικονομικός τσάρος» στην Ευρωζώνη;



Τι ετοιμάζει ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Ενα νέο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν, αυτό του "οικονομικού τσάρου", θέλει να δημιουργήσει ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", αν και δεν υπάρχει κάποιο φαβορί, τη νέα "καρέκλα" -εφόσον βέβαια δημιουργηθεί - διεκδικούν ο Γίρκι Κατάινεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας.

Ο "τσάρος της Οικονομίας" θα επιφορτιστεί με τη ρύθμιση του City του Λονδίνου και την εξασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην περιοχή. Όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα, o Γιούνκερ σκέφτεται να δώσει πνοή σε μία ισχυρή, αυτόνομη οικονομική διεύθυνση και ενδεχομένως να στρέψει την ευρύτερη χρηματοοικονομική πολιτική προς την ευρωζώνη, όπως φοβούνται οι τράπεζες του Λονδίνου. 

Ο Γιούνκερ εμφανίζεται ωε ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου αυτού που σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί σε έναν μόνο επίτροπο όλο το χαρτοφυλάκιο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών την ώρα που η Κομισιόν εφαρμόζει μία σειρά μεταρρυθμίσεων στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης. Μέχρι τώρα, η ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου εποπτεύεται από τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα εσωτερικής αγοράς και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος μπορεί να απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας του Μπαρνιέ, αλλά ο ίδιος ήταν υπεύθυνος και για την ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς των "28". Οι "Financial Times" διευκρινίζουν ότι η νέα οικονομική διεύθυνση πιθανότατα θα πάρει τις αρμοδιότητες για τις τράπεζες και τις αγορές από τον Μπαρνιέ και θα τις ενώσει με την αρμοδιότητα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας που τώρα εντάσσεται στο τμήμα οικονομικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων. Οι "FT" αναφέρουν επίσης ότι, αρκετοί Βρετανοί αξιωματούχοι,αν και θεωρούν ότι ο νέος επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα ευνοήσει την ευρωζώνη, νιώθουν ανακούφιση που το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο δεν παραδίδεται στον επίτροπο οικονομικών σχέσεων, η εργασία του οποίου επικεντρώνεται κυρίως στην ευρωζώνη.