Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

λυρικη



Τρεις νύχτες στη Θεσσαλονίκη: Το μπαλέτο της Λυρικής ενεργοποίησε μια νέα δυναμική

H Λίμνη των Κύκνων και... των sold out που χορογράφησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος, λίγο πριν επιστρέψει τον Δεκέμβριο στην Εθνική Λυρική Σκηνή για ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων, παρουσιάστηκε για τρεις βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Και εκεί, δημιουργήθηκε μια νέα δυναμική συνθήκη που αφορά το χτίσιμο σχέσεων που τροφοδοτούν τον πολιτισμό.



«Ποδαρικό» με την όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» του Βέρντι για τη Λυρική το 2019

Με την όπερα «Σιμόν Μποκκανέγκρα» του Τζουζέππε Βέρντι, «ανοίγει» το 2019 η Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τις 19 Ιανουαρίου και για έξι παραστάσεις, η εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου έρχεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου - Στάθη Σούλη και σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκυ.



Καταγγελία Μίκη Θεοδωράκη: Με απέκλεισαν από τη Λυρική

O Μίκης Θεοδωράκης στρέφεται κατά του Γιώργου Κουμεντάκη αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας ότι το έργο του έχει αποκλειστεί από τη Λυρική Σκηνή.



Ο Κωνσταντίνος Ρήγος στη Λυρική - Ανατρέπει όσα ξέρουμε για τη «Λίμνη των Κύκνων»

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος επιχειρεί μια μεταμοντέρνα ανάγνωση πάνω στη «Λίμνη των Κύκνων» και μετατρέπει το κλασικό μπαλέτο σε κάτι που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε μετα-κλασικό. Επι σκηνής συνδιαλέγεται και επαναπλαισιώνει το πρωτότυπο, δημιουργώντας ένα νέο έργο.



Μία όπερα σαν ιστορική αναπαράσταση στη Λυρική

Αντλώντας την έμπνευσή του από την αντιστασιακή δράση του 24χρονου Χανς και της 21χρονης Ζοφί Σολ, δύο αδελφών από το Μόναχο, που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της αντιναζιστικής φοιτητικής ομάδας «Το Λευκό Ρόδο», ο Τσίμμερμαν συνέθεσε ένα μουσικό έργο γεμάτο συναισθηματική δύναμη.

Εξελίσσεται την ώρα πριν από την εκτέλεση των αδελφών Σολ για εσχάτη προδοσία.



Ακρόαση στη Λυρική για την όπερα Οράματα και θάματα του Δ.Μαραγκόπουλου

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προκηρύσσει ακρόαση για μονωδούς για τις ανάγκες της όπερας του Δημήτρη Μαραγκόπουλου Οράματα και θάματα βασισμένης στο ομότιτλο έργο του Ιωάννη Μακρυγιάννη που θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τον Απρίλιο του 2019. Η ακρόαση γίνεται για την επιλογή των παρακάτω ρόλων του έργου: