Σάββατο 11 Μαΐου 2024 -

Πάει στα δικαστήρια η καρκινοπαθής που απολύθηκε από την δουλειά της


Μέσα από τα social media έγινε γνωστή η ιστορία της Μαρίας Ηλιοφώτου, μιας 42χρονης μητέρας δυο κοριτσιών που κτυπήθηκε από τον καρκίνο του μαστού.
 
Είχε δημοσιοποιήσει την απόλυσή της προκαλώντας αντιδράσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ενώ έδωσε πολύμηνη μάχη για την αποθεραπεία της και επέστρεψε στο τμήμα λογιστηρίου της εταιρείας της βρέθηκε, την Ημέρα Κατά του Καρκίνου να κρατά την απόλυσή της. Ακόμα ένα χτύπημα σε άνθρωπο που έβαλε κάθε ίχνος εσωτερικής δύναμης για ξεπεράσει τον καρκίνο. Με το κτύπημα της ασθένειας, την μια κόρη να σπουδάζει και την άλλη να φοιτά στο λύκειο τα οικονομικά περιθώρια στένευαν. Δεν ήταν μέσα στις επιλογές της η αποχή από την εργασία. Δεν έγινε γνωστό μέχρι τη στιγμή που γράφουμε γιατί κατέλεξε σε αυτή την απόφαση η εταιρεία – η οποία να αναφέρουμε ότι εισάγει και φάρμακα- αλλά η κα Ηλιοφώτου ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά εναντίον της.
Βέβαιο είναι ότι η απόλυσή της φέρνει στην επιφάνεια ένα θέμα που φαίνεται ότι θα απασχολήσει στο άμεσο μάλλον συνδέσμους, οργανώσεις και πιθανόν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς δεν προστατεύονται οι θέσεις εργασίας καρκινοπαθών και χρόνιων ασθενών. «Είναι ένα θέμα που αξίζει να αναδειχθεί» λέει στο Ρεπόρτερ ο Νικόλας Φιλίππου, Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Σύνδεσμου Καρκινοπαθών και Φιλών (ΠΑΣΥΚΑΦ). «Το θέμα των δικαιωμάτων των ασθενών και των επιζώντων πρέπει να εξεταστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», τονίζει, ενώ αναφέρει και την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση της κοινωνίας και των εργοδοτών ειδικότερα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρει ότι αποτελεί «εξαίρεση» γιατί συνήθως οι εργοδότες στην Κύπρο δείχνουν κατανόηση προς τους πάσχοντες προσφέροντας ακόμα και στήριξη.
Η Στέλλα Κυριακίδου σε ανάρητσή της στο FB έγραψε μεταξύ άλλων: «Η πρόσφατη απόλυση γυναίκας με καρκίνο μαστού από την. εργασία της μετά από ένα χρόνο άδεια ασθένειας εξαιτίας της εμπειρίας της έχει ξαναφέρει στο προσκήνιο την συχνή δυστυχώς σχεδόν ρατσιστική αντιμετώπιση που έχουν οι ασθενείς όταν επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους. Η ιδία τόλμησε και μίλησε δημόσια. Εμείς έχουμε την ευθύνη να την προστατεύσουμε και να διεκδικήσουμε για εκείνη και όλες τις άλλες γυναίκες. Γυναίκες που συχνά κρύβουν την διάγνωση τους γιατί φοβούνται ότι θα τις επηρεάζει αρνητικά στην εργασία, στη προαγωγή, στη πρόσληψη»
 
Πιο κάτω παραθέτουμε την ανάρτηση της Μαρίας Ηλιοφώτου:
“Ένα χρόνο πριν άρχισε ο Γολγοθάς μου, ένα χρόνο πριν άρχισα την μάχη μου ενάντια στον καρκίνο στον μαστό.. Βήμα-βήμα, αργά, σταθερά , μαζεύοντας όλη την δύναμη που είχα για να αντιμετωπίσω αυτό το τέρας που είχα πάνω μου..Δίπλα μου ο άντρας μου, τα παιδιά μου, όλη οικογένεια μου , οι φίλοι μου.. Και ακόμα κάποιοι συνάδελφοι και ο εργοδότης μου με στήριζαν στο δικό τους κομμάτι.. 8 κύκλους χημειοθεραπείας , τρία συνεχόμενα χειρουργεία, και τέλος ακτινοθεραπείες.. Κατά την διάρκεια της θεραπείας μου όλοι μου έλεγαν να επισκεφτώ ψυχολόγο για να μπορέσω να αντιμετωπίσω την όλη κατάσταση μου για να μην με ρίξει ψυχολογικά.. Είχα όμως δίπλα μου ανθρώπους που με στήριζαν και μου έδινα δύναμη και δεν χρειάστηκε..Ένα χρόνο μετά.. Έφθασε η στιγμή να επιστρέψω στην εργασία μου..Επιτέλους κατάφερα να μπω στους παλιούς ρυθμούς.1η Φεβρουαρίου επέστρεψα στην δουλειά μου και το πρωί μπαίνοντας στο εργασιακό μου χώρο έβαλα τον σταυρό μου και είπα σε ευχαριστώ Θεέ μου που με αξίωσες να αρχίσω από εκεί που έμεινα και είμαι καλά. Οι συνάδελφοι μου με αγκάλιασαν και με υποδέχθηκαν με χαρά που ήμουν πάλι ανάμεσα τους γερή..Μέχρι το βράδυ μου ανακοινώνεται από τον εργοδότη μου ότι δεν με θέλει να εργάζομαι στην εταιρεία του γιατί με τα νέα μου δεδομένα δεν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω και μου δίνεται η πιο κάτω επιστολή..Την Δευτέρα θα επισκεφτώ τον ψυχολόγο μου..”
 
Αυτή είναι η επιστολή απόλυσης που κάνει έχει μπει σε κυπριακές και ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες: 

Ηλιοφώτου