Τετάρτη 01 Μαΐου 2024 -

Πιθανή ανθρώπινη παρέμβαση προκάλεσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ντουμπάι



Όλος ο πλανήτης σάστισε από τις πρωτοφανείς εικόνες Αποκάλυψης στο Ντουμπάι που κυριολεκτικά ναυάγησε από την ξεφνική Θεομηνία που έφερε καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι θυελλώδεις ανέμους και κάθε λογής ακραίο φαινόμενο. Όλοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που πλέον θα πρέπει να μας απασχολούν και πως θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμα και προγραμματισμένα lockdown αν χρειαστεί ώστε να αντιστρέψουμε την αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Και όπως πάντα ο άνθρωπος φταίει για ολά πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Αυτο προσπαθούν να περάσουν στους πολίτες δημιουργώντας ενοχικά σύνδρομα. Στους πολίτες που, ειδικά  μετά την πανδημία και την κοινωνική διαχείρηση της από μια δικτατορία ειδικών, βλέπουν ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματα τους να στερεύουν και κάποια να μετατρέπονται σε προνόμια. Τι δεν μας είπαν  όπως για τον κατακλυσμό στο Ντουμπάι; Τι προσπάθησαν επιμελώς να αποσιωπήσουν και τα κατάφεραν ως ένα βαθμό; 

Η σπορά νεφών είναι μια διαδικασία που ακολουθείται εδώ και αρκετά χρόνια από το κέντρο έλεγχου καιρικών συνθηκών στο Ντουμπάι, ώστε να ενισχυθούν οι βροχοπτώσεις και είναι πλέον ένα μέρος του πλάνου που έχουν εκπονήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια αεροσκαφών που ρίχνουν μικρά σωματίδια (όπως το ιωδιούχο άργυρο) στα σύννεφα. Οι υδρατμοί μπορούν στη συνέχεια να συμπυκνωθούν πιο εύκολα και να μετατραπούν σε βροχή.

Η τεχνική υπάρχει εδώ και δεκαετίες και τα ΗΑΕ την έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού .

 Η σπορά νεφών ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και πλέον πραγματοποιούνται ετησίως περισσότερες από 1.000 ώρες πτήσης για τον σκοπό αυτό. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην περιοχή έχουν αυξηθεί αρκετά οι βροχοπτώσεις, ενώ οι εκτιμήσεις του επιστημονικού περιοδικού «Natural» αναφέρουν ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται νέα αύξηση της τάξης 15-30%.
 
Πληροφορίες  από το Bloomberg ανανφέρουν πως πράμγατι  αεροπλάνα σποράς νεφών πέταξαν στην ευρύτερη περιοχή πάνω από το Ντουμπάι την Κυριακή και τη Δευτέρα. Την Τρίτη ξέσπασαν τα καραία καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς οι πληροφορίες πανω σε αυτό το θέμα ανιχνεύονται με το σταγονόμετρο, αλλά η έρευνα συνεχίζεται και θα ακλουθήσει αναλυτικό άρθρο σχετικά με τα διάφορα προγράμματ ελέγχου των ατμοσφαιρικών φαινομένων και γενικότερα του κλίματος σε τοπικό γεωγραφικό επίπεδο και ενδεχομένως όχι μόνο.