Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Το πείραμα Καναδού γιατρού δεν αποδεικνύει ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 προκαλούν θρόμβους



Εκατοντάδες ελληνικές αναρτήσεις στο Facebook παραπληροφορούν σχετικά με τη λεγόμενη μελέτη ενός Καναδού γιατρού, ο οποίος ισχυρίζεται ότι βρήκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα εμβόλια Covid-19 που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA προκαλούν μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος στην πλειοψηφία των ανθρώπων. Οι ειδικοί λένε ότι το συμπέρασμά του προέρχεται από ανάλυση που δεν δημοσιεύθηκε σύμφωνα με την επιστημονική μέθοδο, δεν αξιολογήθηκε από ομοτίμους και τελικά δεν αποδεικνύει ότι τα εμβόλια προκαλούν τέτοιους θρόμβους.

«ΥΠΕΡΒΟΜΒΑ για τα εμβόλια: ‘Μικροί θρόμβοι μπορούν να προκαλέσουν θάνατο εντός 3 ετών΄!!!», αναφέρει το κείμενο μιας ελληνικής ανάρτησης στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 26 Ιουλίου 2021 και κοινοποιήθηκε περισσότερες από 190 φορές μέσα σε δύο εβδομάδες. Αυτή η ανάρτηση περιέχει σύνδεσμο που παραπέμπει σε ένα άρθρο- που κοινοποιήθηκε πάνω από 300 φορές στο Facebook - της ιστοσελίδας El.gr η οποία περιέχει συχνά αντιεμβολιαστικούς ισχυρισμούς. Στο άρθρο υπάρχει ενσωματωμένο ένα video-clip του γιατρού Charles Hoffe.

Το άρθρο εξηγεί ότι μικροσκοπικοί θρόμβοι παρατηρούνται στην «πλειοψηφία των ανθρώπων» και καλεί να δοθούν «απαντήσεις εδώ και τώρα από τους ειδικούς του Κράτους». Στο ενσωματωμένο video-clip o Charles Hoffe εξηγεί την θεωρία του - ότι τα mRNA εμβόλια προκαλούν μικροσκοπικούς θρόμβους» - και ότι απόδειξη για αυτό είναι ότι ότι εμφανίστηκαν στο «62%» των εμβολιασμένων ασθενών που έχει εξετάσει στο ιατρείο του.

Ο Hoffe ισχυρίζεται ότι οι θρόμβοι είναι πολύ μικροί για να εμφανιστούν σε αξονικές τομογραφίες και έτσι τους εντόπισε χρησιμοποιώντας εξετάσεις αίματος που ερευνούν μια ουσία που ονομάζεται D-dimer (Δ-διμερή) που χρησιμοποιείται για επιβεβαίωση παρουσίας θρόμβων..

Μια άλλη παρόμοια ανάρτηση ελληνικής ιστοσελίδας που περιέχει συχνά αντι-εμβολιαστικές πληροφορίες - η οποία κοινοποιήθηκε περισσότερες από 350 φορές στο Facebook- περιέχει παρόμοιους ισχυρισμούς σχετικά με τη μελέτη του Hoffe.

Και οι δύο αναρτήσεις λένε ότι σύμφωνα με τον Dr Hoffe αυτοί οι θρόμβοι θα μπορούσαν «να προκαλέσουν θάνατο μέσα σε τρία χρόνια».

Οι ειδικοί ωστόσο δήλωσαν στο AFP ότι η θεωρία του Hoffe είναι αβάσιμη. Ας το εξηγήσουμε.

«Το υψηλό επίπεδο D-dimer δεν αποδεικνύει από μόνο του θρόμβους»

Οι υγειονομικές υπηρεσίες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη διαβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή μέχρι σήμερα, αν και αναφέρουν κάποιες σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε άτομα που έχουν εμβολιαστέι κατά της Covid-19 με διαφορετική τεχνολογία και όχι με εμβόλια mRNA στα οποία εστιάζει ο Hoffe.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό του Charles Hoffe, οι ειδικοί είπαν στο AFP ότι η λεγόμενη μελέτη του Hoffe δεν αποδεικνύει τον ισχυρισμό του γιατί τα αυξημένα επίπεδα του D-dimer από μόνα τους δεν αποτελούν απόδειξη παρουσίας θρόμβων αίματος.

Μια εξέταση D-dimer μπορεί να συνταγογραφηθεί από έναν ειδικό όταν υπάρχει υποψία θρόμβου αίματος. Αλλά ένα υψηλό επίπεδο D-dimer σε εμβολιασμένους ασθενείς δεν θα ήταν απαραίτητα ανησυχητικό.

«Όταν εμβολιάζεστε, υπάρχει συχνά φλεγμονή: έχετε λίγο πυρετό, πόνους ... γεγονός που αποδεικνύει ότι το εμβόλιο λειτουργεί», δήλωσε στις 15 Ιουλίου η πρόεδρος της Γαλλικής Εταιρείας Αγγειακής Ιατρικής Marie-Antoinette Sevestre-Pietri. «Μια φλεγμονώδης αντίδραση θα οδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο D-dimer, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστεί θρόμβωση».

Ο Dr Nicolas Gendron, γιατρός στο αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου Georges-Pompidou στο Παρίσι, συμφώνησε.

«Το να έχεις υψηλό επίπεδο D-dimer δεν σημαίνει ότι έχεις θρόμβωση», που είναι ο σχηματισμός ή η ύπαρξη θρόμβου αίματος στην καρδιά ή στα αιμοφόρα αγγεία, είπε στις 20 Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι «πρόσθετες εξετάσεις, όπως αξονική τομογραφία, είναι απαραίτητες για να το επιβεβαιώσουμε», πρόσθεσε.

Η Γαλλική Εταιρεία Αιματολογίας δήλωσε στις 19 Ιουλίου ότι τα επίπεδα του D-dimer «αυξάνονται με την ηλικία, παρατηρούνται (αυξημένα) σε έγκυες γυναίκες και σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις, ακόμη και καλοήθεις».

«Μη επιστημονική μελέτη»

Οι ειδικοί που κλήθηκαν να απαντήσουν στον ισχυρισμό του Hoffe τόνισαν ότι o Καναδός γιατρός δεν περιέγραψε στην δημοσίευση του τη διαδικασία που χρησιμοποίησε για να καταλήξει στα συμπεράσματά του, και ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους καθηγητές.

«Το πείραμα που ανέφερε ο Dr Hoffe δεν είναι επιστημονική μελέτη και δεν εμπίπτει στον τομέα της ‘ιατρικής που βασίζεται σε αποδείξεις’. Επομένως, δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα αυτά τα αποτελέσματα», ανέφερε η Γαλλική Εταιρεία Αιματολογίας.

Η Sevestre-Pietri συμφωνεί: "Δεν γνωρίζουμε πώς επέλεξε το δείγμα του μεταξύ των ασθενών του: αν έπαιρνε έξι ασθενείς από το ιατρείο του άνω των 75 ετών, θα είχαν αναγκαστικά υψηλό επίπεδο D-dimer".

Και πρόσθεσε: "Η επιστημονική μέθοδος που χρησιμοποιείται δεν περιγράφεται και τα αποτελέσματα δεν δημοσιεύονται»

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Καναδού γιατρού, μια μελέτη του Ιουνίου 2021 διαπίστωσε ότι από όλους όσους είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech Covid-19, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία mRNA όπως και το Moderna, και συμμετείχαν στην έρευνα «κανένας δεν ανέπτυξε συμπτωματικά θρομβωτικά συμβάντα κατά την περίοδο της μελέτης. Καμία από τις παραμέτρους δεν έδειξε κλινικά σημαντικές παραλλαγές σε διαφορετικά χρονικά σημεία πριν και μετά τον εμβολιασμό ».

Εξάλλου, τα εμβόλια που έχουν συνδεθεί με περιπτώσεις θρόμβων αίματος είναι αυτά που βασίζονται στην τεχνολογία ιϊκών φορέων όπως το AstraZeneca αλλά αυτά τα γεγονότα παραμένουν σπάνια.

Η τεχνολογία χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη έκδοση ενός διαφορετικού, αβλαβούς ιού, για να παρέχει οδηγίες στα κύτταρα που τους επιτρέπουν να καταπολεμήσουν τον κορονοϊό.

 
Λήψη εικόνας (5/8/2021) από διάγραμμα του ΕΟΔΥ σχετικά με το εμβόλιο ιϊκού φορέα ( ΕΟΔΥ / )

 

Η χρήση των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson σταμάτησε σε ορισμένες χώρες μετά από αναφορές για σπάνιους θρόμβους αίματος, αλλά έκτοτε ξανάρχισε αφότου οι αρχές αποφάσισαν ότι τα οφέλη των εμβολίων υπερτερούν των κινδύνων.

Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα τέσσερα εμβόλια: Pfizer-BioNTech, Moderna που χρησιμοποιούν τεχνολογία αγγελιοφόρου ριβονουκλεϊκού οξέος (mRNA) και δύο ιϊκών φορέων, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Περισσότερες από 10,676 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής και 5,262 εκατομμύρια εμβόλια έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα (10,7 εκατομμύρια πληθυσμός) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία του Εοδυ.

Λήψη εικόνας (5/8/2021) από στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος

 

Στις αρχές Ιουνίου, ελληνικά ΜΜΕ ανέφεραν τουλάχιστον έξι περιστατικά θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό κυρίως με AstraZeneca, δύο από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

Αλλά οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να συνεχίσουν με αυτά τα εμβόλια, περιορίζοντας το AstraZeneca σε ηλικίες ανω των 30, επειδή το όφελος κρίνεται μεγαλύτερο από τους ενδεχόμενους τους κινδύνους σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, γενικό γραμματέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας επικαλούμενο τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ). Εχουν πει ότι παρακολουθούν όλες τις παρενέργειες και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάποιο σημαντικό ζήτημα ασφαλείας.