Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 -

Ουκρανία: Την επείγουσα μεταφορά μίας ακόμη συστοιχίας Patriot εξετάζει το Πεντάγωνο



Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταβάλλει προσπάθειες για να προμηθεύσει την Ουκρανία με μια επιπλέον συστοιχία αεράμυνας Patriot, σε μια κίνηση που στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να αποκρούσει τις συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις. 

Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να στείλει μία συστοιχία Patriot μαζί με ραντάρ, με το κόστος πιθανόν να καλυφθεί από το πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την Ουκρανία έναντι των εντατικοποιημένων ρωσικών επιθέσεων.

Η Ουκρανία έχει κάνει εκκλήσεις προς τους εταίρους της για επιπλέον συστήματα αεράμυνας, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εντείνει τα χτυπήματά της εναντίον ουκρανικών πληθυσμιακών κέντρων και κρίσιμων υποδομών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του θα χρειαστεί περίπου 25 συστήματα Patriot ή ισοδύναμά τους για να προστατεύσει όλη την επικράτειά της.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο στις 14 Μαΐου, ο Ζελένσκι του εξήγησε ότι η χώρα του χρειάζεται δύο Patriot για να προστατεύσει μόνο την ευρύτερη περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, η οποία έχει γίνει στόχος μιας νέας ρωσικής επίθεσης.

Προς το παρόν, το Κίεβο υπολογίζεται ότι διαθέτει τουλάχιστον τρία συστήματα Patriot σε λειτουργία, τα οποία έχουν παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Το Βερολίνο έχει δεσμευτεί να στείλει ένα επιπλέον σύστημα Patriot, ενώ η Ουκρανία αναμένεται να λάβει ένα άλλο σύστημα IRIS-T SLM από τη Γερμανία μέσα στον Μάιο.