Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Μαρτυρίες-σοκ για την επίθεση: «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια... είναι πραγματική φρίκη»



Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη.

«Ενας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο.

«Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά.

"Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική.

«Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο».

*************************

Εικόνα πολέμου...

Εκατοντάδες επιβάτες φθάνουν κατά κύματα στο άνοιγμα μπροστά από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου εξερράγησαν το πρωί δύο βόμβες. Περιμένουν με τις αποσκευές τους στα χέρια και τυλιγμένοι με κουβέρτες, υπό το βλέμμα βαριά οπλισμένων αστυνομικών. Λεωφορεία φθάνουν για να τους μεταφέρουν στον σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών.

«Υπήρχαν πολλοί πεσμένοι στο έδαφος, τούφες από μαλλιά, αίμα»

«Επρόκειτο να αναχωρήσουμε στις 06.00 για την Ταϊλάνδη, μόλις είχαμε δώσει τις αποσκευές...όταν ακούσαμε δύο εκρήξεις. Πέσαμε στο δάπεδο και συρθήκαμε προς την έξοδο. Στην είσοδο του αεροδρομίου, η εικόνα ήταν εικόνα πολέμου. Πολλοί άνθρωποι πεσμένοι, τούφες μαλλιών, αίμα. Οι στρατιώτες έτρεχαν προς όλες τις κατευθύνσεις και μας φώναζαν να φύγουμε», λέει ο Βάλτερ, κάτοικος του Βελγίου.

Η Μισέλ, μία άλλη επιβάτις, λέει ότι το αεροπλάνο της μόλις είχε προσγειωθεί... «Ο πιλότος μας είπε ότι είχαν σημειωθεί εκρήξεις στο αεροδρόμιο και ότι έπρεπε να περιμένουμε στο αεροπλάνο. Επειτα από 1.30 ώρα μας κατέβασαν στην πίστα και μας συγκέντρωσαν σε υπόστεγο. Από εκεί μας μετέφεραν χωρίς να περάσουμε από το τέρμιναλ».

(Πηγή: 20 Minutes)

*************************

Σκηνικό πανικού περιγράφουν όσοι έζησαν τις εκρήξεις σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, όπου τουλάχιστον 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ακόμα και για 14 νεκρούς.

Εκατοντάδες επιβάτες που δεν τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις βγήκαν από το αεροδρόμιο από την πλαϊνή έξοδο ενώ πολλοί εξ αυτών έκλαιγαν και κάποιοι ήταν καλυμμένοι με κουβέρτες. Πολλοί επιβάτες απομακρύνθηκαν με λεωφορείο.

Σύμφωνα με τον επιβάτη Πάολο Σαράκα Βολπίνι, περίπου ένα τέταρτο μετά τις επιθέσεις ακούστηκε από τα μεγάφωνα του αεροδρομίου η σπασμένη φωνή ενός υπαλλήλου της υπηρεσίας αναγγελιών που είπε σε αρκετές γλώσσες «Ζούμε μια επίθεση» και ζήτησε από όσους βρίσκονταν στους τερματικούς σταθμούς Α και Β να παραμείνουν όπου ήταν.

Ένα επιβάτης, που είχε ήδη περάσει τους ελέγχους ασφαλείας όταν έσκασαν οι βόμβες, δήλωσε ότι μετά τις εκρήξεις οι επιβάτες που ήταν ήδη μέσα στο αεροδρόμιο πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να αναζητούν μέρος για να προφυλαχθούν.

«Ο κόσμος έτρεχε να κρυφθεί στα καταστήματα και όπου μπορούσαν. Καταφέραμε να μπούμε στο αεροπλάνο αλλά δεν απογειώθηκε και μετά μας συνόδευσαν σε λεωφορεία για να φύγουμε», δήλωσε η Σύλβια Τσέρσκα, που ταξίδευε για την Γενεύη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η πρώτη έκρηξη έγινε κοντά στο κατάστημα της τράπεζας Belfius, κοντά στους ανελκυστήρες στην αριστερή πτέρυγα της αίθουσας αναχωρήσεων. Η δεύτερη ήταν πιο ισχυρή και ήταν κοντά στο καφέ Starbucks, στο κέντρο της αίθουσας.

Ο Σαμίρ Ντερουίς, ο οποίος εργάζεται για το εστιατόριο της αλυσίδας Autogrill στο αεροδρόμιο, δήλωσε αναφορικά με τις εκρήξεις: «Ήταν σχεδόν ταυτόχρονες. Ήταν η Αποκάλυψη».