Τρίτη 28 Μαΐου 2024 -

Το Ισραήλ ανατινάζει τη Ράφα – Αβέβαιο το μέλλον της εκεχειρίας



Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα τη νύχτα.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δηλώνει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έχει αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που υποβλήθηκε από τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ωστόσο, απαντά ότι η πρόταση απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κάιρο για συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, το πολεμικό συμβούλιο αποφάσισε ότι ο στρατός θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Ράφα, όπου δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι οι τελευταίοι θάνατοι ισραηλινών στρατιωτών σημειώθηκαν στη βόρεια Γάζα τη Δευτέρα και αφορούσαν δύο εφέδρους που υπηρετούσαν στο 6551ο τάγμα της 551ης ταξιαρχίας.

Οι δύο νεκροί στρατιώτες ήταν 31 ετών και κατείχαν ο καθένας το βαθμό του ταγματάρχη, ανέφερε ο στρατός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά παλαιστινιακών πυραύλων την Κυριακή κοντά στο συνοριακό πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ) στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ΟΗΕ, συνολικά 266 Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί μέχρι την Κυριακή και 1.610 είχαν τραυματιστεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι δύο τελευταίες απώλειες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών ισραηλινών στρατιωτικών σε 268.

Πλάνα που διέρρευσαν φέρονται να δείχνουν ένα ισραηλινό τανκ στο πέρασμα της Ράφα σήμερα το πρωί.

Το απόσπασμα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον επικεφαλής πολιτικό αναλυτή του Channel 12 news, Amit Segal, στο κανάλι του στο Telegram.

Σύμφωνα με τους κανόνες των IDF, τα στρατεύματα δεν επιτρέπεται να δημοσιεύουν πλάνα από εν εξελίξει επιχειρήσεις για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.

Οι IDF δεν έχουν παράσχει ακόμη πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την επιχείρησή τους στην ανατολική Ράφα, εκτός από μια αόριστη ανακοίνωση χθες το βράδυ που έλεγε ότι στόχευε τοποθεσίες της Χαμάς στην περιοχή. 

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε αρκετούς Παλαιστίνιους σε ξεχωριστές αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μια ισραηλινή βόμβα έπληξε ένα σπίτι στην κεντρική διοικητική περιοχή της Ράφα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα, αναφέρεται. Νωρίτερα, αναφέραμε ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις ξεχωριστές επιδρομές στη Ράφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του στην πόλη στη νότια Γάζα.

Το Wafa αναφέρει επίσης ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σπίτι στη συνοικία al-Sabra νότια της πόλης της Γάζας, ενώ ένα άλλο άτομο σκοτώθηκε όταν ισραηλινή βόμβα έπληξε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Shati δυτικά της πόλης της Γάζας.