Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Νέοι σεισμοί ταρακούνησαν την Αθήνα - Τσελέντης: "Περιμένουμε μεγάλο σεισμό"



Ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης, προέβλεψε ότι, μέσα στο 2013 θα σημειωθεί ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ισχυρίζεται κάτι τέτοιο βασιζόμενος σε στατιστικές.

Κάτι που ενισχύεται και από τις σημερινές νέες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη Φθιώτιδα.

Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 14:49, ήταν 4,9 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο 123 χλμ βορειοδυτικά της Αττικής, ενώ η δεύτερη στις 16:10 ήταν 4,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Το επίκεντρο είναι το ίδιο με τον σεισμό της περασμένης Τετάρτης που σημειώθηκε στην περιοχή και ήταν 5,1 Ρίχτερ.

Μιλώντας στο «Earthquake-now» παρατήρησε ότι οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, είναι μεν ανεξάρτητοι μεταξύ τους, αλλά προειδοποίησε ότι μέσα στο 2013 κατά την γνώμη του θα υπάρξει ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα επειδή έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια. Ο κ. Τσελέντης κάλεσε εκ νέου την Πολιτεία να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας στα σπίτια τους.

Στο πρόσφατο παρελθόν, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που είχε παρατηρηθεί στην περιοχή του Κορινθιακού αλλά και στον Κυπαρισσιακό είχε προκαλέσει προβληματισμό στις τάξεις των σεισμολόγων αλλά και έντονη ανησυχία στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Τότε ο κ.Τσελέντης που έχει διακριτική συνεργασία με τον καθηγητή Βαρώτσο και την ομάδα ΒΑΝ, είχε δηλώσει:

"Το φαινόμενο είναι αρκετά ενδιαφέρον και προβληματίζει. Εχουμε τοποθετήσει αρκετά όργανα στην περιοχή, καθώς εκεί φιλοξενούνται μεγάλα ρήγματα όπως της Ελίκης. Έως τώρα δεν έχουμε σεισμολογικό στοιχείο που να δείχνει ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια περίοδο διετούς σεισμικής «ησυχίας», ιδιαίτερα σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σεισμικό δυναμικό. Είναι καλό ορισμένες φορές να υπάρχει σεισμική δραστηριότητα, ώστε να εκτονώνεται η συσσωρευμένη ενέργεια".

Και συνέχισε: "Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι πρέπει πάντα να έχουμε το νου μας για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι. Στατιστικά, είναι πιθανό να βιώσουμε ισχυρό σεισμό το 2013. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα ήταν τον Απρίλιο του 2011 στην Κρήτη. Το τραγικό είναι ότι η σεισμική πολιτική στην Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται, επαφίενται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των σεισμολογικών εργαστηρίων και των επιστημόνων που εργάζονται αδιάκοπα.

Οι πολιτικοί μας πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουν πως ό,τι έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές δεν μπαίνει σε κανένα μνημόνιο.

Έχω προσωπικά διαπιστώσει με τα ίδια μου τα μάτια σχολεία-ερείπια που φιλοξενούν τα παιδιά μας, και στην περίπτωση σεισμού θα θρηνήσουμε παιδικές ψυχές…

Ενώ εδώ και χρόνια έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου όλων των σχολείων και των δημοσίων κτιρίων, όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος. Παρά ταύτα, δεν έχει ελεγχθεί ούτε το 10% των κτιρίων.

Αυτό που έπαθαν οι Ιταλοί στην Ακουίλα, εγώ δεν θα το κάνω".