Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Περισσότερες από 45.000 υπογραφές για την απόσυρση νομοσχεδίου για τα δάση



Μέσα σε 48 ώρες, περισσότεροι από 45.000 πολίτες υπέγραψαν ένα κείμενο και ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να αποσύρει το σχέδιο νόμου που ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προωθεί ρυθμίσεις για νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων δασικής γης και καταργεί την υποχρέωση αναδάσωσης αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως».

Το WWF Ελλάς και η διεθνής οργάνωση Avaaz παρέδωσαν σήμερα το ψήφισμα με τις υπογραφές στον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής, προκειμένου να το παραλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το ψήφισμα έλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς.

«Οι πολίτες ζητούν από τους εκπροσώπους τους να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου που χαρίζει δασική γη στους καταπατητές και να προστατεύσουν τα δάση της χώρας μας για τις επόμενες γενιές», αναφέρει η επικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς, κυρία Θεοδότα Νάντσου.

Παράλληλα, με ανοιχτή επιστολή, οι δύο οργανώσεις ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να ακούσουν την έκκληση των πολιτών για τα δάση και να αποσύρουν το εξαιρετικά απειλητικό για το φυσικό περιβάλλον σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται σήμερα και αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου οφείλουν να επιδείξουν πολιτικό θάρρος και να ακούσουν την ελληνική κοινωνία, στο αίτημα για ουσιαστική προστασία της ελληνικής φύσης. Η συντονισμένη επιχείρηση σαρωτικής υποβάθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, με πρόσχημα την οικονομική κρίση πρέπει να λάβει τέλος. Η κοινωνία απαιτεί ένα υγιές φυσικό περιβάλλον που αποτελεί τη βάση για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά και για μια πραγματικά ζωντανή οικονομία», δήλωσε η κυρία Νάντσου.

Τα δάση της Ελλάδας είναι ένας εθνικός θησαυρός, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Λημναίο από το Avaaz, «ανήκει σε όλους μας και πρέπει να προστατεύεται - όχι να ξεπουλιέται σε καταπατητές και εμπρηστές».