Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Αρχισε και απεργία δίψας ο Ρωμανός - Κρίσιμη συνεδρίαση στη Βουλή



Απεργία δίψας άρχισε από σήμερα το πρωί ο κρατούμενος απεργός πείνας, Νίκος Ρωμανός.

Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο 21χρονος κρατούμενος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, εκτιμά, έτσι όπως εξελίσσεται η σχετική συζήτηση στη Βουλή, αναφορικά με το «βραχιολάκι» και τη δυνατότητα των κρατουμένων να σπουδάζουν εξ αποστάσεως, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, για λόγους σκοπιμοτήτων, δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που προτείνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Αθανασίου επιμένει στην πάγια πρόταση της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει όλα τα νόμιμα μέσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Νίκος Ρωμανός, για να παρακολουθήσει τις σπουδές του.

Η πρόταση του υπουργού περιλαμβάνει την εξ αποστάσεως παρακολούθηση με ειδικό σύστημα, που θα τοποθετηθεί στο χώρο των φυλακών και θα επιτρέψει στον 21χρονο προφυλακισμένο να παρακολουθήσει τόσο τα θεωρητικά όσο και τα εργαστηριακά μαθήματα και, στη συνέχεια, όταν θα είναι έτοιμο το σύστημα με τα «βραχιολάκια», να τα χρησιμοποιήσει, εφόσον πληροί της προϋποθέσεις.

Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνεται ότι οι νομικές εκκρεμότητες που έχει ο 21χρονος απεργός πείνας, τον εξαιρούν από το νόμο που δίνει τη δυνατότητα για τη χρήση του μέσου ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Σήμερα στη Βουλή η κρίσιμη συνεδρίαση

Δέσμευση να μελετήσει τις προτάσεις που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την νομοθετική αντιμετώπιση της υπόθεσης Νίκου Ρωμανού εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην Βουλή.

Το γεγονός αυτό αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας στο να υπάρξει έστω και την ύστατη στιγμή αλλαγή στην υπουργική τροπολογία που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές και κυρίως θα οδηγήσει τον 21χρονο να λήξει την απεργία πείνας.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση είναι και η κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης καθώς στις 12 το μεσημέρι θα γνωρίζουμε την τελική πρόταση του υπουργού.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου εξηγούν ότι τόσο τα χρονικά όσο και τα νομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να υπάρξουν έστω και οι ελάχιστες αλλαγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εως εχθές αργά το βράδυ ο κ. Αθανασίου σημείωνε προς την πτέρυγα της αντιπολίτευσης «Το πρόβλημα είναι να σπουδάσει ο νεαρός ή να βγει από την φυλακή; Αν είχαμε το αρτιότερο σύστημα της εξ αποστάσεως μόρφωσης θα το δεχόσασταν; Ναι ή όχι; Αυτό είναι το ζητούμενο.

Η πολιτεία θέλει να δημιουργήσει ακριβώς αυτό το σύστημα. Λέμε να το εξασφαλίσουμε. Μπορεί να μην το καταφέρουμε. Παράλληλα πιέζω την εταιρία που πρέπει να παραδώσει τα βραχιολάκια να τα έχουμε άμεσα. Κοιτάμε παράλληλα να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί η ρύθμιση για εκείνους που μπορούν να πάρουν το βραχιολάκι για λόγους φοίτησης και σε αυτό είμαστε θετικοί και δεσμεύομαι να το μελετήσουμε. Με υπουργικές αποφάσεις όλα αυτά θα τα ρυθμίσουμε. Όμως πέστε μου πως μπορεί να κάνει χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης ένας που είναι στις φυλακές Κέρκυρας και περνά στο πανεπιστήμιο του Αιγίου;».

Νωρίτερα, οι συνεργάτες του υπουργού με τα επιτελεία του της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις. Η πρόταση του υπουργείου περιελάμβανε την εξ αποστάσεως παρακολούθηση με ειδικό σύστημα που θα τοποθετηθεί στο χώρο των φυλακών και θα επιτρέψουν στον 21χρονο προφυλακισμένο να παρακολουθήσει τόσο τα θεωρητικά όσο και τα εργαστηριακά μαθήματα και στη συνέχεια, όταν θα είναι έτοιμο το σύστημα με τα «βραχιολάκια» να τα χρησιμοποιήσει εφόσον πληροί της προϋποθέσεις.

Ωστόσο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ επισημαίνεται ότι οι νομικές εκκρεμότητες που έχει ο 21χρνος απεργός πείνας τον εξαιρούν από τον νόμο που δίνει την δυνατότητα για την χρήση του μέσου ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο Γιάννης Πανούσης κατέθεσε νέα βουλευτική τροπολογία με την οποία γίνεται αποδεκτή η παρακολούθηση των μαθημάτων από απόσταση, ζητείται όμως να μπορεί ο Νίκος Ρωμανός να χρησιμοποιεί κατ" εξαίρεση το βραχιολάκι – όταν αυτό τεθεί στην διάθεση του υπουργείου - για την παρακολουθεί τα μαθήματά του στο πανεπιστήμιο. Προϋπόθεση όμως για την ηλεκτρονική επιτήρηση είναι η μη καταδίκη του για συμμετοχή σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση.

Την νέα πρόταση ο υπουργός δεσμεύτηκε να την εξετάσει σοβαρά και να απαντήσει.

Την ίδια ώρα νομοθετική πρωτοβουλία ανέλαβε και το ΠΑΣΟΚ η οποία προβλέπει άμεση πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όσους  υπόδικους και κατάδικους επιτυγχάνουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της Αττικής.

Πάντως, τοσο από την πλευρά του υπουργείου όσο και από την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού δεν έχει ασκήσει αίτηση αναίρεσης της της προφυλάκισης για το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση το οποίο ήδη έχει καταπέσει σε πρώτη φάση στα δικαστήρια.

Νωρίτερα, ο υπουργός είχε απορρίψει την κοινή τροπολογία ΔΗΜΑΡ- ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία «οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατούμενους οι οποίοι έχουν πετύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικρατείας, ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί».

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Τάσος Κουράκης, Βασιλική Κατριβάνου, Μαρία Μπόλαρη, Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) και η ανεξάρτητη Ραχήλ Μακρή.