Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

"Κουνήθηκε" η Αττική από τους ισχυρούς σεισμούς στη Χαλκίδα - Διαφωνούν οι σεισμολόγοι



Ισχυρές σεισμικές δονήσεις κοντά στην Εύβοια, σε διάστημα λίγων λεπτών ταρακούνησαν μέχρι και το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι δύο πρώτες (01:05 και 01:09) ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ακολούθησαν μικρότερες δονήσεις μεγέθους λίγο πάνω από τους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Λίγα λεπτά πριν από τις 03:00, πάντως, σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση 3,8 βαθμών.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία - η οποία δεν δέχθηκε κλήσεις- δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

«Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, που σημειώθηκε στη 01:05 σήμερα 25 χλμ ΒΔ της Χαλκίδας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρι στιγμής.

Οι Υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή» ανέφερε σε tweets το Πυροσβεστικό Σώμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό» στο Star, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Έχουμε να κάνουμε με αρκετά μεγάλο σεισμό και σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.

Ευτυχώς δεν προέρχεται από την Κεφαλονιά ανέφερε προσθέτοντας ότι προέρχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο, μία περιοχή με έντονα σεισμικά φαινόμενα και πιθανότατα σχετίζεται με τον σεισμό που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στο Ρεγγίνι και με το νότιο κομμάτι του ρήγματος της Αταλάντης» δήλωσε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι είναι παρήγορο που το σεισμικό γεγονός βαίνει προς εκτόνωση.

O ίδιος ανέβασε το Twitter:

Τσελέντης: Δεν είμαι βέβαιος ότι ο διπλός σεισμός ήταν ο κύριος - Να είμαστε σε επιφυλακή

Επιφυλακτικός σχετικά με το αν ο διπλός σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Χαλκίδα είναι η κύρια δόνηση και δεν ακολουθεί μεγαλύτερη, εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Άκης Τσελέντης.

«Η περιοχή έχει πολύ μεγάλο δυναμικό και η μετασεισμική ακολουθία δεν με ικανοποιεί» τόνισε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στον ΑΝΤ1, και ανέφερε πως θα πρέπει «να καταγράψουμε πολλούς μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να πούμε με περισσότερη βεβαιότητα πως όντως η διπλή δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ήταν η κύρια».

«Το γεγονός πως δεν πρόκειται ακριβώς για το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά για άλλο μικρότερο, που βρίσκεται ανατολικότερα, μας καθησυχάζει λίγο, αλλά δεν σημαίνει 100% πως το ρήγμα αυτό δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή να ενεργοποιήσει γειτονικά ρήγματα» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

«Να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί τις επόμενες μέρες», ζήτησε από όλους ο κ. Τσελέντης και απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής επεσήμανε πως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί: «Να αποφύγουν τα παλιά σπίτια για 1-2 μέρες και να ακούν μόνο τις επίσημες ανακοινώσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου».

«Δεν χρειάζεται να είμαστε επαγγελματίες εφησυχαστές» τόνισε ο καθηγητής και επανέλαβε ότι «η περιοχή έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό και λειτουργεί κάπως παράξενα το τελευταίο διάστημα».

Παπαζάχος: Δεν υπάρχει ένδειξη για επερχόμενο μεγάλο σεισμό

Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος.

Όλη η χώρα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή κι έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε, σημείωσε και πρόσθεσε πως «εκτιμήσεις κάνουμε και μεις οι σεισμολόγοι».

Αντίθετα, ο γιος του, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στη γραμμή Τσελέντη λέγοντας ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μην πρόκειται για τον κύριο σεισμό και πρέπει να είμαστε επιφυλακτκοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Ανάστατοι οι κάτοικοι της Χαλκίδας

ο δρόμο πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι της Χαλκίδας, μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, εντάσεως 5,1 βαθμών η καθεμία, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

Οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από τον διπλό ισχυρό σεισμό, ενώ ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί μικρότερης έντασης. Μετά τις δύο πρώτες μεγάλες δονήσεις, σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί, από το ίδιο επίκεντρο, μεγέθους άνω των 3,5 βαθμών.

Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί, σε μία μεγάλη περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, λόγω του μικρού εστιακού βάθους τους, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Ωστόσο, οι δυνάμεις της θα βρίσκονται σε επιφυλακή τις επόμενες ώρες για κάθε ενδεχόμενο.