Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σε θαύματα ελπίζει η κυβέρνηση - Σε ποιους ανεξάρτητους βουλευτές "ποντάρουν";



Σε αναθεώρηση των υπολογισμών υποχρεώνει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου το χθεσινό αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς οι μετρήσεις που έκαναν το προηγούμενο διάστημα για τους είκοσι τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές απέτυχαν παταγωδώς.

Είναι ενδεικτικό ότι υπέρ του κ. Σταύρου Δήμα ψήφισαν μόλις πέντε ανεξάρτητοι αντί των εννιά που υπολόγιζαν στην πρώτη ψηφοφορία οι συνεργάτες του πρωθυπουργού. Το στοιχείο αυτό απομακρύνει και την επαλήθευση των υπολογισμών τους σύμφωνα με τους οποίους στην τρίτη και τελική ψηφοφορία μπορούν να «πιάσουν» συνολικά 16 ανεξάρτητους βουλευτές.

Εκτός αυτού προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι από τους πέντε που ψήφισαν θετικά, οι τέσσερις προέρχονται από την κεντροαριστερά (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Κατερίνα Μάρκου από την ΔΗΜΑΡ και ο κ. Χρήστος Αηδόνης από το ΠΑΣΟΚ) και μόλις ένας από την κεντροδεξιά (Γιώργος Νταβρής από τους ΑΝΕΛ) με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται εάν το προηγούμενο διάστημα επιχειρήθηκε από την ΝΔ προσέγγιση συγγενικών ιδεολογικά βουλευτών.

Τι περιμένουν

Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας θα είναι αρκετά βελτιωμένο και ικανό να δώσει την απαραίτητη δυναμική στην υποψηφιότητα Δήμα ενόψει της τελικής αναμέτρησης. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι το αποτέλεσμα της ερχόμενης Τρίτης 23 Δεκεμβρίου θα επιτευχθεί με καθαρές επιλογές και όχι με πολιτικές εκχωρήσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που την Τετάρτη υπερψήφισαν τον Σταύρο Δήμα στην ψηφοφορία της ερχόμενης Τρίτης πιθανότατα να προστεθούν και οι:

Παναγιώτης Μελάς, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Οικονόμου, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη. Ορισμένοι δε υποστηρίζουν ότι υπερ του Προέδρου ενδεχομένως να ψηφίσουν και οι δύο ανεξάρτητοι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας ενώ ελπίζουν ότι την τελευταία στιγμή θα υπερψηφίσει και ο κ. Πάρις Μουτσινάς.

Εαν επαληθευτούν πλήρως οι προβλέψεις τους τότε υπερ του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας θα συγκεντρωθούν 169 βουλευτές που σημαίνει πως για την επίτευξη των 180 θα χρειαστεί να ψηφίσουν τουλάχιστον 11 μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Τα δύο κόμματα όμως έχουν ξεκαθαρίσει με συλλογικές αποφάσεις ότι δεν θα ψηφίσουν. Ωστόσο ορισμένοι εκτιμούν ότι πίεση που θα ασκηθεί από τις δημοσκοπήσεις και από την οικονομική κατάσταση της χώρας θα οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις.

Εκτιμούν δε πως πιθανοί συμπαραστάτες για την εκλογή Προέδρου – χωρίς όμως να είναι βέβαιοι ότι θα επαληθευτούν – θα μπορούσαν να είναι οι: Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης, Θωμάς Ψύρρας και Γιάννης Πανούσης από την ΔΗΜΑΡ και οι Παύλος Χαϊκάλης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Ελενα Κουντουρά.