Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Δύο νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία στη Δυτική Ακτή



Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ από την καταιγίδα που σάρωσε την Πολιτεία, η σφοδρότερη εδώ και 3 χρόνια με ανέμους επιπέδου τυφώνα και κατακλυσμιαίες βροχές. Σύμφωνα με τον Τύπο, ένας άστεγος κι ένα αγόρι σκοτώθηκαν στο Όρεγκον (βορειοδυτικά) όταν καταπλακώθηκαν από δέντρα.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) είχε προειδοποιήσει για ριπές ανέμων η ταχύτητα των οποίων επρόκειτο να φθάσει τα 230χλμ/ώρα κατά τόπους, ταχύτητα που ισοδυναμεί με ανέμους τυφώνα κατηγορίας 3.

Η καταιγίδα έπληξε επίσης τις ακτές του Ειρηνικού του Καναδά με τους ανέμους να φθάνουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα και καταρρακτώδεις βροχές -η βροχόπτωση έφθασε τα 15 εκατοστά-, με αποτέλεσμα 700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βυθιστούν στο σκοτάδι στην περιοχή του Βανκούβερ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας BC Hydro, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο 50% των πελατών της γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) το απόγευμα και «οι άνεμοι έχουν εξασθενίσει».

Η καταιγίδα σάρωσε κυρίως τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, από το Σαν Φρανσίσκο έως το Λος Άντζελες προτού κατευθυνθεί προς τη νότια Καλιφόρνια και το Σαν Ντιέγκο χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους ή στα αυτοκίνητά τους ενώ οι αρχές διεξήγαγαν ευρείες επιχειρήσεις απεγκλωβισμών σε πολλές περιοχές. Κυρίως στις τοποθεσίες όπου είχαν σημειωθεί οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση (έως 150.000 στο Σαν Φρανσίσκο).

«Οι χείμαρροι και τα νερά που μεταφέρουν συντρίμμια αντιπροσωπεύουν μία απειλή κυρίως στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από φωτιές στα δάση» ανέφερε η NWS σήμερα και προειδοποίησε για ισχυρές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην Καλιφόρνια, που εδώ και 3 χρόνια αντιμετωπίζει μία παρατεταμένη ξηρασία, το ύψος της βροχής που αναμένεται να πέσει σήμερα ενδέχεται να φθάσει τα 1,5- 4,5 εκατοστά ανά ώρα.