Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ιράκ: Νέοι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών



Η Βουλή του Ιράκ ενέκρινε τον διορισμό ενός σουνίτη πολιτικού στο υπουργείο Άμυνας και ενός σιίτη στο υπουργείο Εσωτερικών, εν μέσω της επέλασης των τζιχαντιστών.

Οπως μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση, το ιρακινό κοινοβούλιο ενέκρινε τους διορισμούς των νέων υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον σχηματισμό μιας όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερης κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές αντάρτες.

Σύμφωνα με την ιρακινή τηλεόραση το κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ του διορισμού του Χάλεντ αλ Ομπέιντι, ενός σουνίτη από τη Μοσούλη, την πόλη του βόρειου Ιράκ που έχει καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος, στη θέση του υπουργού Άμυνας. Ο Μοχάμεντ αλ Γάμπαν του ισχυρού σιιτικού κόμματος Μπαντρ, το οποίο έχει επίσης έναν παραστρατιωτικό βραχίονα, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Ομπέιντι ανήκει στο κόμμα του αντιπροέδρου Οσάμα αλ Νουτζάιφι και είναι έμπιστος του αδελφού του, του Άθιλ αλ Νουτζάιφι, κυβερνήτη της επαρχίας Νινευή, που επίσης έχει καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Ο Γάμπαν ήταν μια συμβιβαστική επιλογή, αφού η υποψηφιότητα Χάντι αλ Άμρι, ηγέτη του Μπαντρ, προκάλεσε ενστάσεις από τα σουνιτικά κόμματα.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο στο Ιράκ εν μέσω της επέλασης των τζιχαντιστών.

Οι Ομπέιντι και Γάμπαν απομένει να ορκιστούν ενώπιον της Βουλής, ωστόσο ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία για αυτό.

Οι δύο υπουργοί ελέγχουν από κοινού τις υπηρεσίες ασφαλείας και η επιλογή των προσώπων που θα στελέχωναν τις θέσεις αυτές αποτέλεσε αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ιρακινές πολιτικές δυνάμεις.