Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Νέα αιματοχυσία με 27 νεκρούς σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης



Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 53 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην συνοικία Καντιμίγια της Βαγδάτης, καθώς συνεχίζεται το αιματηρό μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους από την Κυριακή.

Μεταξύ των νεκρών είναι ένας σιίτης βουλευτής, ο Άχμαντ αλ-Χαφάτζι, μέλος του πολιτικού κόμματος του κινήματος Μπαντρ και πρώην υφυπουργός Εσωτερικών. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί.

Η επίθεση έγινε σε σημείο ελέγχου σε μια από τις εισόδους της μεγαλύτερης σιιτικής συνοικίας στην ιρακινή πρωτεύουσα, ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου έγινε αργά το απόγευμα της Τρίτης και ενώ πολλά οχήματα είχαν σχηματίσει ουρά μπροστά από το σημείο ελέγχου για να εισέλθουν σε αυτήν την εύπορη γειτονιά της Βαγδάτης, όπου βρίσκεται ένας από τα ιερότερους τόπους του σιιτικού Ισλάμ, το ιεροφυλάκιο του Ιμάμη Καντίμ.

Σε μια άλλη επίθεση, βόμβα εξερράγη σε ένα πολυσύχναστο δρόμο στη συνοικία αλ Καχίρα στα βόρεια της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τρεις διερχόμενοι, σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές. Η συνοικία αλ Καχίρα είναι μια γειτονιά με μικτό πληθυσμό (σιιτών και σουνιτών) και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν ο στόχος της έκρηξης.

Στην Καντιμίγια καταγράφονται τις τελευταίες τρεις ημέρες αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις, όπως και σε άλλες γειτονιές σιιτών της ιρακινής πρωτεύουσας.

Το Ισλαμικό Κράτος, έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από τις επιθέσεις στις σιίτες συνοικίες σε μια προφανή προσπάθεια κατατρομοκράτησης του πληθυσμού της Βαγδάτης.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει μεγάλα εδαφικά τμήματα στο βόρειο και δυτικό Ιράκ, επιδιώκοντας να ιδρύσουν μια ισλαμική αυτοκρατορία κατά μήκος των ιρακινών και συριακών συνόρων.