Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ρέντσι: Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών



Η επιχείρηση Mare Nostrum «δεν θα εγκαταλειφθεί ωσότου η ΕΕ προτείνει κάτι εξίσου καλό ή καλύτερο», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας
Η αποστολή των ιταλικών ένοπλων δυνάμεων και του ιταλικού λιμενικού σώματος στην Μεσόγειο - χάρη στην οποία σώθηκαν πάνω από 144.000 μετανάστες τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού - θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι μιλώντας κατά την επέτειο του ναυαγίου στη Λαμπεντούζα, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 366 ανθρώπους και είχε προκαλέσει κατακραυγή διεθνώς.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλει περισσότερο στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum  η οποία κοστίζει στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό 9 εκατ. ευρώ τον μήνα. Μέχρι σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της Ρώμης.

Η επιχείρηση Mare Nostrum «δεν θα εγκαταλειφθεί ωσότου η ΕΕ προτείνει κάτι εξίσου καλό ή καλύτερο», τόνισε ο Ρέντσι απαντώντας σε ερωτήσεις στη Φεράρα σε μια εκδήλωση που μεταδόθηκε απευθείας από ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η επιχείρηση άρχισε αμέσως μετά το ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, το οποίο είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ και οδήγησε τον Πάπα Φραγκίσκο και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απευθύνουν εκκλήσεις να δοθεί περισσότερη προσοχή από τη διεθνή κοινότητα στο ανθρώπινο δράμα των προσφύγων.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, η καταναγκαστική επιστράτευση στην Ερυθραία και η κατάλυση της έννομης τάξης στη Λιβύη συνέβαλαν ώστε χιλιάδες μετανάστες να αποπειρώνται τον διάπλου της Μεσογείου για να φθάσουν στο έδαφος της Ευρώπης, συχνά με ακατάλληλα και επικίνδυνα πλεούμενα.