Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Υεμένη: Τουλάχιστον 200 νεκροί στις μάχες μεταξύ σιιτών και σουνιτών



Τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στη Σανάα μεταξύ σιιτών ανταρτών και σουνιτών μαχητών του κόμματος αλ Ίσλαχ με την υποστήριξη του στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Υεμένης.

«Πενήντα τρία πτώματα περισυνελέγησαν σήμερα από τις υπηρεσίες διάσωσης, γεγονός που ανεβάζει σε 200 τον αριθμό των πτωμάτων που έχουν εντοπιστεί από τις 16 Σεπτεμβρίου», δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου, ο δρ. Άλι Σαρία στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους νεκρούς που τάφηκαν από τους συγγενείς τους ή από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Σαρία, που είναι υπεύθυνος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε ότι οι ομάδες του παρείχαν φροντίδες στο ίδιο διάστημα και σε 461 τραυματίες από τη βόρεια ή τη βορειοδυτική Σανάα, που ήταν θέατρο βίαιων συγκρούσεων.
Παρά την υπογραφή χθες Κυριακή το βράδυ μιας συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των σιιτών ανταρτών Ανσαρουλάχ και της κυβέρνησης, υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη χώρα Τζαμάλ Μπενομάρ, η ένταση παραμένει στην πρωτεύουσα όπου ένοπλοι σιίτες κατέλαβαν άρματα μάχης και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ αβέβαιη είναι και η εφαρμογή της.

Σιίτες αντάρτες Χούτι εγκατέλειψαν το απόγευμα το γενικό επιτελείο στρατού με δέκα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού και κατευθύνθηκαν προς το βόρειο τμήμα της Σανάα, όπως ανέφεραν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Άμιν αλ Σάμι, υποστήριξε ότι «οι Χούτι ελέγχουν τη Σανάα, είναι το προπύργιό τους. Ο Άμπντελ Μάλεκ αλ Χούτι κυβερνά την πρωτεύουσα».
Έπειτα από παρουσία εβδομάδων γύρω από τη Σανάα, οι μαχητές της Ανσαρουλάχ επιτέθηκαν χθες εναντίον πολλών κυβερνητικών και στρατιωτικών κτιρίων στην πρωτεύουσα χωρίς να συναντήσουν αντίσταση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σήμερα είναι παραταγμένοι στην είσοδο της έδρας της κυβέρνησης, στο κοινοβούλιο και το αρχηγείο του γενικού επιτελείου στρατού, ενώ οδοφράγματα έχουν στηθεί στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν σε αυτά τα κτίρια.

Η κατάληψη των στρατηγικών αυτών σημείων μαρτυρά την αδυναμία της κυβέρνησης της Υεμένης.
Εξάλλου οι Χούτι κατέλαβαν χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί τις οικίες στελεχών του κόμματος αλ Ίσλαχ και του διοικητή Άλι Μόχσεν αλ Άχμαρ, του νούμερο ένα εχθρού της Ανσαρουλάχ, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Παράλληλα οι σιίτες αντάρτες ολοκλήρωσαν την αποστολή ενισχύσεων στη διάρκεια της νύχτας βόρεια και βορειοδυτικά της Σανάα, όπου στρατοπεδεύουν εδώ και έναν μήνα, σύμφωνα με πηγές από τις φυλές.

Αποφάσισαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους παρότι οι εκπρόσωποι της Ανσαρουλάχ υπέγραψαν χθες στο προεδρικό μέγαρο μια συμφωνία ειρήνευσης με τις αρχές της Υεμένης, η οποία έχει στόχο να τερματίσει την πολιτική κρίση και να αποκαταστήσει την εξουσία της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα.

Η συμφωνία προβλέπει τον «άμεσο» τερματισμό των εχθροπραξιών, τον διορισμό σε διάστημα τριών ημερών νέου πρωθυπουργού και τον σχηματισμό σε ένα μήνα νέας κυβέρνησης.
Όμως η εφαρμογή της παραμένει αβέβαιη μετά την άρνηση των Χούτι να υπογράψουν το παράρτημα της συμφωνίας που αφορά την ασφάλεια, εάν πρώτα οι αρχές της Υεμένης δεν ζητήσουν συγγνώμη για τον θάνατο υποστηρικτών των σιιτών ανταρτών στη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης της έδρας της κυβέρνησης στις αρχές του μήνα.

Εξάλλου η διάλυση των στρατοπέδων των ανταρτών γύρω από τη Σανάα θα γίνει μόνο αφού «αρχίσει να σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση», όπως επισημαίνεται στη συμφωνία.