Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την τεχνική συμφωνία



H συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του διεθνούς τύπου, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για αυξημένες πιθανότητες ελάφρυνσης χρέους, την αντίδραση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τις αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

To Bloomberg μεταδίδει πως μετά τη συμφωνία των δύο μερών, οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν περισσότερο προς τη συζήτηση για ελάφρυνση χρέους.

Το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε «θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να ‘’επιπλεύσει’’ στη διάρκεια του καλοκαιριού», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο ο Holger Schmieding, ανώτατος οικονομολόγος στην Berenberg Bank. «Τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της ‘’αγοράζουν’’ χρόνο πριν οι διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένων εκείνων επάνω στις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης χρέους, μπορέσουν να συνεχίσουν μετά τις γερμανικές εκλογές αργότερα φέτος», εκτιμά.

Οι Financial Times έκαναν λόγο για «λευκό καπνό στις διαπραγματεύσεις» και τόνισαν πως μετά τη συμφωνία υποχώρησαν οι αποδόσεις του ελληνικού κρατικού χρέους, καθώς «οι επενδυτές στις αγορές κεφαλαίου καλωσόρισαν την είδηση για τη συμφωνία και αγόρασαν χρέος της χώρας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόδοση του 2ετούς τίτλου –που τείνει να είναι πιο ευαίσθητη σε λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με πολιτικές- υποχώρησαν κατά 30 μονάδες στο 6,11%. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε σε 6,23%, δηλαδή υποχώρησε κατά 17 μονάδες βάσης.

Ο Guardian, πάντως, επισημαίνει πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα του 2019 και 2020 αν δεν υπάρξει εν τω μεταξύ ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Όπως υπενθυμίζει, η Αθήνα ελπίζει να ενταχθεί στο QE της EKT, πράγμα που θα τη βοηθούσε να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων.

Πάντως, το Reuters μεταδίδει ότι, σύμφωνα με προσχέδιο του ΔΝΤ που εξέτασε το πρακτορείο, το Ταμείο εκτιμά ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα νέα μέτρα που συμφώνησε με τους πιστωτές, θα μπορέσει να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2018 και να στοχεύσει σε 3,5% ετησίως για την περίοδο 2019-2021. Από εκεί και έπειτα προτείνει ο στόχος να ελαττωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.