Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Πλεόνασμα 3,5% το 2018 υπόσχεται ο Γ. Χουλιαράκης



Η Ελλάδα θα τιμήσει τη δέσμευση που ανέλαβε για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς πρέπει να «οικοδομήσει» αξιοπιστία, αλλά μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο επιθυμεί να έχει χαμηλότερα πρωτογενή πολεονάσματα της τάξης του 1,5% - 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Τον στόχο αυτό έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος τόνισε ταυτόχρονα πως η οικονομική ανάκαμψη θα έρθει, αλλά δεν θα είναι βιώσιμη, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις, ενώ υποστήριξε πως η χώρα χρειάζεται πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η δέσμευση για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 είναι να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα και μεσοπρόθεσμα, ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ESM στους θεσμούς, Ν. Τζιαμαρόλι, που πρόσθεσε πως μπορούμε να συζητήσουμε τι σημαίνει ο όρος «μεσοπρόθεσμα», αλλά δήλωσε πως δεν θέλει να μπει σε αυτή τη συζήτηση. «Η δέσμευση πάντως έχει καταγραφεί τόσο για την περίοδο του προγράμματος όσο και για μετά τη λήξη του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης αντέτεινε πως λίγες χώρες διατήρησαν πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν υιοθετηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά μετά το πρόγραμμα, μετά το 2018 δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχουν μικρότεροι στόχοι στο πλαίσιο της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η δέσμευση της Ελλάδας είναι για τέτοιου επιπέδου πλεονάσματα και για μετά το 2018 επέμεινε ο κ. Τζιαμαρόλι, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα μπορεί να το επαναδιαπραγματευθεί.

Σχετικά με το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πως οι αγορές θέλουν να δουν ποσοτικοποιημένα και εξειδικευμένα μέτρα, το ταχύτερο δυνατό για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στις αγορές, ενώ εκτίμησε πως οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. Ειδική μνεία έκανε στις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων και βελτίωσης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Κόβουν και ράβουν μέτρα για το χρέος

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ESM σχετικά με το χρέος, ανέφερε ότι πλέον υπάρχει σαφής οδικός χάρτης. Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είπε πως ο ESM εργάζεται πάνω σε αυτά και θα ανακοινωθούν σύντομα όπως έχει συμφωνηθεί. Για τους μεσοπρόθεσμους στόχους είπε πως δεν έχουν ποσοτικοποιηθεί, αλλά έχουν προσδιοριστεί, οπότε ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και δήλωσε πως τις επόμενες εβδομάδες ο ESM θα εξετάσει με το ΔΝΤ τις μελέτες βιωσιμότητας «για να δούμε ποια μέτρα ταιριάζουν καλύτερα ως προς την επίτευξη του στόχου».