Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μνήμες Πανορμίτη στα Χανιά: Ανάστατοι οι κάτοικοι της Σούδας από το γεμάτο εκρηκτικά πλοίο "MEKONG SPIRIT"



Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Σούδας στα Χανιά, από την είδηση ότι στο λιμάνι μεταφέρεται το φορτηγό πλοίο «MEKONG SPIRIT» το οποίο χθες εντοπίστηκε με εκρηκτικές ύλες.

του Σταύρου Ζαγκανά

Μία είδηση που ξύπνησε πολύ άσχημες μνήμες στον κόσμο της περιοχής, αφού πριν από 38 χρόνια, στις 1 Οκτωβρίου του 1979, ένα άλλο πλοίο, είχε αφήσει πίσω του νεκρούς, ακρωτηριασμένους ανθρώπους και ανυπολόγιστη καταστροφή.  

Ο λόγος για τον Πανορμίτη, ο οποίος τότε μετέφερε φιάλες υγραερίου για τον Ναύσταθμο και το ατύχημα με την τότε έκρηξη είχε συγκλονίσει ολόκληρη την Κρήτη.

Οπως λένε κάτοικοι στο BriefingNews, η ανησυχία τους είναι έκδηλη, αφού το παρελθόν τους φοβίζει αρκετά με το μυαλό τους μοιραία να πηγαίνει σε εκείνη την αποφράδα ημέρα του Οκτωβρίου του 1979.  

Τι είναι το "MEKONG SPIRIT"

Το πλοίο "MEKONG SPIRIT" εντοπίστηκε την Τετάρτη μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αρμόδιων Διευθύνσεων του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης και των Λιμενικών Αρχών Κω-Ρόδου να μεταφέρει επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, από την οποία εκδόθηκε σχετική διάταξη για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης εν λόγω φορτίου, από αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.

Η πραγματογνωμοσύνη θα διενεργηθεί από ειδικό προσωπικό, σε ειδική προβλήτα του Ναυστάθμου Κρήτης. 

Στο πλοίο επιβαίνουν δεκαεπτά άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί υπήκοοι.

Οι κάτοικοι της Σούδας είναι ανάστατοι όπως δηλώνουν στο BriefingNews, αφού δεν είναι καθόλου σίγουροι κατά πόσο οι Αρχές μπορούν να φυλάξουν το συγκεκριμένο πλοίο, "κινητή βόμβα" όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν...    

Τι είχε γίνει με την έκρηξη στον Πανορμίτη

Το σκηνικό της καταστροφής στη Σούδα διαδραματίστηκε λίγο πριν τις εννέα το πρωί της 1ης Οκτωβρίου 1979. 

Το μότορσιπ «Πανορμίτης» βρισκόταν δεμένο στο κεντρικό τμήμα του λιμανιού της Σούδας. Την ηρεμία της καθημερινότητας συγκλόνισε μια τεράστια έκρηξη. Η περιοχή σε μια μεγάλη έκταση παρουσίαζε την εικόνα μιας βομβαρδισμένης πόλης με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες. Ένας νεκρός και 138 τραυματίες συνέθεταν το σκηνικό.

Από τους τραυματίες, τρεις υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό ενώ από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα, δεδομένο ότι μία ωρα πριν ειχε ολοκληρωθεί η αποβίβαση των επιβατών και των οχημάτων του πλοίου της γραμμής Πειραιάς-Σούδα.
Η έκρηξη έγινε αισθητή σε απόσταση 6 χιλιομέτρων μέχρι δυτικό τμήμα της πόλης των Χανίων που βίωσε την αίσθηση μιας ισχυρής δόνησης.

Σύμφωνα με αναφορές εκείνης της εποχής ο «Πανορμίτης» μετέφερε 500 φιάλες με υγραέριο και 4,5 τόνους σίδερα για λογαριασμό του Ναυστάθμου Κρήτης. Στα αμπάρια του είχε ακόμη κιβώτια με δυναμίτιδα και βαρέλια με βενζίνη καθώς και διάφορα άλλα εμπορεύματα που προορίζονταν για το Ηράκλειο.
Χαρακτηριστικό της έκρηξης ήταν ότι το πλοίο «σηκώθηκε» στον αέρα ενώ το φορτίο του ως βόμβα εκτοξεύθηκε παντού καταστρέφοντας αυτοκίνητα, σπίτια καταστήματα και υποδομές της περιοχής.

Η περιοχή της Σούδας κηρύχθηκε από τον τότε νομάρχη Χανίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκροτήθηκαν συνεργεία ιατρών για την περίθαλψη των τραυματιών ενώ άνδρες του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, σπουδαστές και άλλοι πολίτες έσπευσαν να προσφέρουν αίμα.
Η 5η Μεραρχία Πεζικού διέθεσε σκηνές και κλινοσκεπάσματα και παράλληλα, δόθηκε εντολή για στέγαση ατόμων σε ξενοδοχεία των Χανίων.

Στη Σούδα έσπευσαν άμεσα δύο υπουργοί της τότε κυβέρνησης, η κ. Αννα Συνοδινού και o Μανώλης Κεφαλογιάννης, ενώ λίγες ημέρα μετά, οι τότε βουλευτές της αντιπολίτευσης Σήφης Μιχελογιάννης, Σήφης Βαλυράκης, Λευτέρης Βερυβάκης και Νικήτας Βενιζέλος με ερώτηση τους στο ελληνικό κοινοβούλιο ζητούσαν να ενημερωθεί το σώμα για τα αίτια της καταστροφής και για το φορτίο του μοιραίου πλοίου.