Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

«Χαράτσι» 20€ στο νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» σε όλους όσοι έχουν μη ενεργό ΑΜΚΑ



Την οργή των ασθενών και των κατοίκων της Ρόδου προκάλεσε το «χαράτσι» των 20€ που επέβαλε το γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» σε όλους όσοι έχουν μη ενεργό ΑΜΚΑ.

Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώνει φωτογραφία που έχει τραβηχτεί μέσα από νοσοκομείο και δείχνει χαρτί κολλημένο σε χώρο του ΤΕΠ, στο οποίο αναγράφεται: «Ασθενείς χωρίς ΑΜΚΑ πληρώνουν 20 € είσοδο στα ΤΕΠ συν το κόστος των εξετάσεών τους». 

 

Το νοσοκομείο τα «μάζεψε» όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον διοικητή Σταύρο Τσαντή, ο οποίος όπως είπε το συγκεκριμένο χαρτί κολλήθηκε… κατά λάθος από εργαζόμενο του ΟΑΕΔ που «παρανόησε την εγκύκλιο του κ. Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην «δημοκρατία» ο διοικητής είπε πως «το χαρτί έγινε από έναν ωφελούμενο του ΟΑΕΔ και κατέβηκε μέσα σε μισή ώρα. Μίλησα και με τον ΟΑΕΔ, είμαι σε διαδικασία καταγγελίας της σύμβασής του. Το άτομο αυτό αυτενέργησε. Ξεκίνησα ΕΔΕ, αλλά δεν μπόρεσα να την ολοκληρώσω, γιατί δεν είναι εργαζόμενος του νοσοκομείου, αλλά του ΟΑΕΔ. Παραδέχτηκε ότι αυτενέργησε, χωρίς να πάρει εντολή από κανέναν και το πήρε πίσω. Με πήρε πολίτης και με ενημέρωσε για το συμβάν. Εκτέθηκε το νοσοκομείο και το ΕΣΥ με αυτή την απερισκεψία».

Ο διοικητής του νοσοκομείου εξήγησε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος που φαίνεται -κατά τα λεγόμενά του- να «παρανόησε» και να «γενίκευσε» ο εργαζόμενος στο ΤΕΠ, «ουσιαστικά λέει ότι οποιοσδήποτε Ευρωπαίος πολίτης, είτε από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ ή την Ελβετία, εάν δεν έχει ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, υποχρεώνεται να καταβάλει αυτό το ποσό. Καμία σχέση με Ελληνες πολίτες, με μετανάστες ή με τουρίστες».

Ωστόσο, παρά τους ισχυρισμούς του διοικητή, οι καταγγέλλοντες κάτοικοι παρουσιάζουν εντελώς διαφορετική εικόνα και ισχυρίζονται ότι α) το συγκεκριμένο χαρτί ήταν σε κοινή θέα επί 10 συνεχείς μέρες, β) οι εισπράξεις των χρημάτων έγιναν κανονικά και γ) ο διοικητής του νοσοκομείου έλεγε στον περίγυρό του ότι έχει λάβει σχετικές εντολές από τον υπουργό!

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της παρουσίασης στη Βουλή των βασικών σημείων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της νομοθεσίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και τον εξορθολογισμό διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας, ο Αδωνις Γεωργιάδης, τότε ως υπουργός Εργασίας, είχε αναφέρει ότι η ύπαρξη ενεργού ΑΜΚΑ θα αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία στους ανασφάλιστους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος.

«Η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ εξασφαλίζει τη δωρεάν περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία. Οποιος δεν έχει ενεργό ΑΜΚΑ συνεχίζει να έχει πρόσβαση στα νοσοκομεία και ελεύθερη περίθαλψη. Ωστόσο, η δαπάνη βαρύνει τον ίδιο. Ο,τι ακριβώς, δηλαδή, ισχύει και σήμερα για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ» είχε δηλώσει τότε ο Α.Γεωργιάδης για τη μνημονιακού τύπου διάταξη, την οποία μάλλον βάλθηκε τώρα που ανέλαβε τα ηνία της Υγείας να κάνει πράξη.